Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Οι τοπικές αρχές της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γεωργίας, το Κουτάισι, έχουν ξεκινήσει την κατεδάφιση μνημείου στη μνήμη των πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προκαλώντας σημαντικές αντιδράσεις των κατοίκων. Στη θέση του μνημείου αναμένεται να ...κατασκευαστεί ένα νέο κτίριο του κοινοβουλίου, ενώ σύμφωνα με τη ρωσική «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν την κατεδάφιση μέχρι τις 20 Δεκέμβρη.

ΡΟΣΤΟΦ-ΟΝ-ΝΤΟΝ.-- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε αυτοκίνητο στην πόλη Ναζράν της Ινγκουσετίας που βρίσκεται στο ρωσικό Βόρειο Καύκασο.

ΜΟΣΧΑ.-- Πέθανε χτες από θρόμβωση ο οικονομολόγος Γεγκόρ Γκαϊντάρ, που υπήρξε πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπορίς Γιέλτσιν. Υπήρξε ιδιαίτερα αντιπαθής στο ρωσικό λαό καθώς μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης υπήρξε ο εμπνευστής της λεγόμενης «θεραπείας του σοκ», προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις, ενώ προώθησε την απόφαση να καταργηθεί ο μηχανισμός ελέγχου των τιμών.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο Ζακ Λαγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού και ειδικός απεσταλμένος του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε χτες πως το Παρίσι δε θα προχωρήσει άμεσα στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τη ΛΔ Κορέας, την οποία είχε επισκεφτεί προ ημερών.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Ο πρώην επικεφαλής της προεδρικής φρουράς της Δυτικοαφρικανικής Γουινέας, Αμπουμπακάρ Τούμπα Ντιακίτε, παραδέχθηκε πως πυροβόλησε τον δικτάτορα Νταντίς Καμαρά γιατί ο τελευταίος θέλησε να του επιρρίψει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τη βίαιη καταστολή συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης το φθινόπωρο με αποτέλεσμα πολλές δεκάδες νεκρούς.

ΣΕΟΥΛ.-- Τουριστικό λεωφορείο ανατράπηκε χτες στην ορεινή περιοχή της Ν. Κορέας, Γκγιεονγκτζού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 21.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής δύναμης της ινδονησιακής αστυνομίας σκότωσαν χτες ηγετικό στέλεχος αυτονομιστικής ένοπλης ομάδας στη Δυτική Παπούα. Θύμα έπεσε ο Κέλι Κουάλικ, επικεφαλής του Κινήματος Ελεύθερη Παπούα (OPM), που σκοτώθηκε στην πόλη Τιμίκα.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα δώσει περίπου 30 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση υποδομών σε κέντρα κράτησης προσφύγων στο Νησί των Χριστουγέννων.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Με 35 ψήφους υπέρ και 27 κατά η Γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε χτες την ένταξη της Βενεζουέλας ως πλήρες μέλος της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur). Το τελευταίο εμπόδιο για την πλήρη ένταξη της Βενεζουέλας είναι πλέον η έγκριση από τη Γερουσία της Παραγουάης, η οποία μέχρι σήμερα μπλοκάρεται από το συντηρητικό κόμμα Κολοράντο.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τη μεταρρύθμιση του τρόπου διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών πρότεινε στο Κοινοβούλιο ο Μεξικανός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν. Προτείνει την επανεκλογή των αιρετών εκπροσώπων - βουλευτές, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι - για δεύτερη εξαετή θητεία αντί τριετή εκτός όμως του προέδρου καθώς και τη μείωση του αριθμού των γερουσιαστών από 120 σε 96 και των βουλευτών από 500 σε 400.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Αρχισε προχτές στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο η εξέταση μαζικής προσφυγής περισσότερων από 34.000 ανθρώπων - ο μεγαλύτερος αριθμός εναγόντων στη δικαστική ιστορία της χώρας - κατά της γερμανικής κυβέρνησης που επιδιώκει τη διατήρηση νομοθεσίας που υποχρεώνει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αποθηκεύουν για έξι μήνες λεπτομερή αρχεία με τα δεδομένα των τηλεφωνικών επικοινωνιών και τις διευθύνσεις των επικοινωνιών που γίνονται μέσω διαδικτύου για τη διευκόλυνση ενδεχόμενων ερευνών της αστυνομίας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Την επιστροφή στην Αίγυπτο τεσσάρων μεγάλων θραυσμάτων ζωγραφικής σε τοίχο, της τεχνοτροπίας φρέσκο, που εντοπίστηκαν σε τάφο ιερέα της φαραωνικής περιόδου και χρονολογούνται από το 3200 μ.Χ. ανακοίνωσε το μουσείο του Λούβρου, στο οποίο βρίσκονταν τις τελευταίες δεκαετίες. Η πρώτη ανακοίνωση έγινε από τον Πρόεδρο Σαρκοζί προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μουμπάρακ που βρίσκεται στο Παρίσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ