Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ελεύθεροι άφησαν χτες Σομαλοί πειρατές το ελληνικό πλοίο «MV Delvina» με 21μελές πλήρωμα, το οποίο είχαν καταλάβει στις 5 Νοέμβρη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας των Φιλιππίνων στην Κένυα, το σκάφος ως χτες το βράδυ κατευθυνόταν προς το κενυατικό λιμάνι της Μομπάσα και το πλήρωμα (εννιά Ελληνες και 14 Φιλιππινέζοι) είναι ασφαλές και καλά στην υγεία τους. Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, «Meadway Shipping & Trading Inc», στην Αθήνα αρνήθηκε να ανακοινώσει εάν το πλήρωμα αφέθηκε ελεύθερο μετά την καταβολή λύτρων. Σομαλοί πειρατές έχουν καταλάβει τουλάχιστον 10 πλοία κρατώντας ομήρους πάνω από 200 άτομα.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Η επιγραφή «Η εργασία απελευθερώνει» που βρισκόταν στην πύλη εισόδου του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του κολαστήριου του Αουσβιτς - Μπιρκενάου στη Νότια Πολωνία εκλάπη χτες από αγνώστους, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

ΝΑΖΡΑΝ.-- Βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε με το αυτοκίνητό του σε ομάδα αστυνομικών και στρατιωτών στο ρωσικό Βόρειο Καύκασο την Πέμπτη, τραυματίζοντας τουλάχιστον 23 ανθρώπους ανάμεσά τους και 10 πολίτες. Λίγο αργότερα, δύο άνδρες του σώματος ασφάλειας δολοφονήθηκαν από πυροβολισμούς αγνώστων.

ΓΡΑΝΑΔΑ.-- Δεν εντοπίστηκε τελικά ο ομαδικός τάφος όπου πίστευαν ότι θα υπήρχαν τα οστά του Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα στο Αλφακάρ, κοντά στη Γρανάδα της Νότιας Ισπανίας. Ο Λόρκα είχε εκτελεστεί σε ηλικία 38 ετών στις αρχές του ισπανικού εμφυλίου πολέμου από στρατεύματα του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Ολλανδός υπουργός των Εξωτερικών, Μαξίμ Βερχάγκεν, υποστήριξε χτες την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, υπό την προϋπόθεση ότι η διαδικασία εισόδου στην ΕΕ «συναρτάται άμεσα» με την κάλυψη συγκεκριμένων κριτηρίων, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε χτες ότι ξεπέρασαν τους 74.000 οι Αφρικανοί που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς και έφθασαν στην Υεμένη περνώντας τον Κόλπο του Αντεν, λόγω πολέμων, ξηρασίας, φτώχειας.

ΣΕΟΥΛ.-- Οι νοτιοκορεατικές αρχές συνέλαβαν χτες την πρώην πρωθυπουργό της Ν. Κορέας Χαν Μιουνγκ-σουκ που εμπλέκεται σε σκάνδαλο δωροδοκίας από επιχειρηματία το 2007, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η εξέλιξη πηγάζει από πολιτικά κίνητρα.

ΤΟΚΙΟ.-- Δεκάδες σεισμικές δονήσεις σημειώνονται απ' το βράδυ της Πέμπτης νοτιοδυτικά του Τόκιο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό επτά ατόμων. Στο μεταξύ, οι έντονες χιονοπτώσεις που σημειώνονται από χτες στην Ιαπωνία προκαλούν σοβαρά προβλήματα στα συγκοινωνιακά δίκτυα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε την ίδρυση Γραφείου Συνδέσμου των ΗΠΑ στη ΛΔ Κορέας από τις αρχές του 2010 ως ένα βήμα προσέγγισης των δύο χωρών, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων «Yonhap», επικαλούμενο επιστολή του προέδρου που δόθηκε προς τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ιλ απ' τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Στέφεν Μπόσγουρθ όταν επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ την περασμένη βδομάδα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Χωρίς βίζα ταξιδεύουν από σήμερα στις χώρες της ζώνης του Σένγκεν οι πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, υπό την προϋπόθεση πως διαθέτουν βιομετρικά διαβατήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ