Τρίτη 5 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο του Περού επικύρωσε ομόφωνα την ποινή 25ετούς κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον πρώην πρόεδρο της χώρας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Φουτζιμόρι έχει καταδικαστεί επίσης, σε δίκες το 2007 και το 2009, σε ποινές φυλάκισης 6 έως 9 ετών για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Ξεκίνησε χτες η απεργία χιλιάδων εργαζομένων της εταιρεία «Codelco», της μεγαλύτερης παραγωγού χαλκού παγκοσμίως, στο ορυχείο Τσουκικαμάτα, με αιτήματα κυρίως μισθολογικά μετά την απόρριψη από τους εργαζόμενους της συμφωνίας που τους πρότεινε για τη νέα συλλογική σύμβαση και παρά την προ ημερών παρέμβαση της ίδιας της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ να αναστείλουν την κινητοποίησή τους.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Σε απεργία βρίσκονται, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, οι ιδιοκτήτες μίνι-βαν, που, υπό την ιδιότητα των ταξί, είναι σχεδόν το μοναδικό μέσο μετακίνησης για τους χιλιάδες κατοίκους της Κένυα. Διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά της αστυνομίας, την οποία κατηγορούν ότι τους «παρενοχλεί» διαρκώς με στόχο να τους «πάρει λεφτά». Οπως καταγγέλλουν μόνο τον τελευταίο χρόνο το σύνολο των δωροδοκιών προς αστυνομικούς έφτασε τα 20 εκατομμύρια δολάρια.

ΑΚΡΑ.-- Τεράστιες υλικές ζημιές άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε σημαντικό μέρος της ανοιχτής αγοράς της πόλης Κουμάσι, της δεύτερης πόλης της Γκάνα. Η αγορά θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες στην αφρικανική ήπειρο και οι αρχές δεν μπορούσαν ακόμη να καταλήξουν πώς ξεκίνησε η φωτιά, που είναι η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Ο στρατός της Ουγκάντα ανακοίνωσε, χτες, ότι σε «επιδρομή ακριβείας» που εξαπέλυσε στο έδαφος της γειτονικής Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας σκότωσε τον Μποκ Αμπουντέμα, ηγετικό στέλεχος της ένοπλης οργάνωσης «Στρατός της Αντίστασης του Κυρίου», με τον οποίο μάχεται εντός και εκτός Ουγκάντας από το 1988.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Δύο ακόμη πλοία, ένα εμπορικό και ένα τάνκερ μεταφοράς χημικών, έπεσαν, όπως ανακοινώθηκε, στα χέρια των πειρατών στα ανοιχτά της Σομαλίας. Συνολικά, υπολογίζεται ότι οι πειρατές κρατούν 14 πλοία υπό διάφορες σημαίες, ζητώντας, κυρίως, χρηματικά ανταλλάγματα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Για τις εξελίξεις στην «ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή και τις διμερείς τους σχέσεις, οικονομικές και διπλωματικές, συζήτησαν, όπως έγινε γνωστό, ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν, που έγινε δεκτός, το Σαββατοκύριακο, από τον Γάλλο ομόλογό του, Νικολά Σαρκοζί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ