Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Περισσότεροι από 150 κρατούμενοι στις φυλακές στη Σπουζ του Μαυροβουνίου βρίσκονται σήμερα, για τρίτη μέρα, σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την κακοποίηση που υφίστανται καθημερινά από το προσωπικό του κέντρου κράτησης.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Η κυβέρνηση του Καναδά θα δωρίσει 5.000.000 δόσεις του εμβολίου κατά της «νέας γρίπης» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ θα αποδεσμεύσει ακόμη έξι εκατομμύρια καναδικά δολάρια για την ενίσχυση της μάχης κατά της πανδημίας.

NTZAMENA.-- Το Τσαντ ειδοποίησε χτες την αποστολή τoυ ΟΗΕ να αποσύρει τους κυανόκρανους ζητώντας ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποχώρηση από τη χώρα του στρατιωτικού και μη προσωπικού του διεθνούς οργανισμού.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ενοπλοι Σομαλοί κατέλαβαν χτες το καμποτζιανό εμπορικό πλοίο «MV Layla-S» στα ανοικτά της Μπερμπέρα μετά την εκφόρτωση του φορτίου του στο λιμάνι αυτό της Σομάλιλαντ.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ και το κόμμα του (Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου) ισχυρίστηκαν χτες ότι θα υποστηρίξουν τον ηγέτη του πρώην ανταρτικού κινήματος SPLM, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλη, μεταξύ άλλων, για την εκλογή νέου προέδρου στο σουδανικό νότο.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Απαλλάχθηκε χτες από την κατηγορία της συμμετοχής σε συνωμοσία με σκοπό τη δυσφήμιση του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί στις εκλογές του 2007 ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Αντιδράσεις σε αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Σλοβενία προκάλεσε χτες η απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης να κλείσει την πρεσβεία της στη Λιουμπλιάνα και να διατηρήσει εκείνη στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας ερμηνεύοντας την απόφαση σαν ένδειξη για την υποβάθμιση του ρόλου της Σλοβενίας στις περιφερειακές εξελίξεις...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Στους δρόμους των μεγαλύτερων αστικών κέντρων της Ινδονησίας βγήκαν χτες χιλιάδες διαδηλωτές, οι περισσότεροι υποστηρικτές αντιπολιτευόμενων κομμάτων, διαμαρτυρόμενοι για τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης που πλήττουν τη νέα κυβέρνηση του Προέδρου Γιουντχογιόνο που μόλις συμπλήρωσε 100 μέρες...

ΛΙΕΓΗ.-- Εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν εξαώροφο συγκρότημα κατοικιών κατέρρευσε στη Λιέγη του Βελγίου τα ξημερώματα της Τετάρτης εξαιτίας έκρηξης που αποδίδεται από τις αρχές σε διαρροή αερίου. Από την κατάρρευση της πολυκατοικίας έχουν τραυματιστεί 21 άτομα, τρία εκ των οποίων σοβαρά.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Περίπου 120 άτομα συνελήφθησαν χτες στην Πολωνία ως ύποπτα για κατοχή και διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας από το διαδίκτυο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Πέρσι, οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν οκτώ τέτοιες επιχειρήσεις και συνέλαβαν 473 άτομα.

ΡΕΤΖΙΟ.-- Η ιταλική κυβέρνηση συνήλθε χτες στην πόλη Ρέτζιο της Καλαβρίας, έδρα της καλαβρέζικης μαφίας «Ντραγκέτα», και αποφάσισε να ενοποιήσει όλους τους νόμους που υπάρχουν σχετικά με την καταπολέμηση της μαφίας σε έναν και να δημιουργήσει μια εθνική υπηρεσία που θα επιβλέπει την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της μαφίας.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Σε συμφωνία κατέληξαν το πολωνικό μονοπώλιο φυσικού αερίου «PGBiG» και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» για την συνέχιση της τροφοδοσίας της Πολωνίας με φυσικό αέριο, επεκτείνοντας την ισχύ του υπάρχοντος συμβολαίου μέχρι το 2037. Εξασφαλίζεται επίσης μέχρι το 2045 η διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ που διασχίζει τα πολωνικά εδάφη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ