Σάββατο 30 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Τη δημιουργία μιας διεθνικής επιχείρησης παραγωγής και διανομής τροφίμων της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (ALBA) ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ελίας Χάουα, μετά τη συμφωνία που υπήρξε κατά τη Σύνοδο των αρμόδιων υπουργών Γεωργίας των χωρών της ALBA.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Φελίπε Καλντερόν και την αλματώδη αύξηση του κόστους ζωής πραγματοποίησαν χθες συνδικάτα, αγροτικές ενώσεις, αλλά και άλλες λαϊκές οργανώσεις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν επισήμως τα Ηνωμένα Εθνη ότι υιοθετούν τη Συμφωνία της Κοπεγχάγης που θέτει μη δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

ΑΝΚΟΡΑΤΖ.-- Αγωγή εναντίον των μεγάλων πετρελαϊκών, όπως η «Exon Mobil» και η «Shell», αλλά και άλλων 18 εταιρειών, άσκησαν οι κάτοικοι του χωριού Κιβαλίνα σε νησάκι του Αρκτικού Κύκλου, κατηγορώντας τις εταιρείες ότι, μολύνοντας το περιβάλλον, συμβάλλουν στη διάβρωση του νησιού τους, το οποίο σαρώνουν κυριολεκτικά οι άνεμοι και απαιτώντας αποζημίωση 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των εξόδων της αναγκαστικής μετοίκησής τους.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Επίθεση εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων πραγματοποίησαν χθες αντάρτες στο ινδικό Κασμίρ, με αποτέλεσμα δύο στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Στα γραφεία του ηττημένου των προεδρικών εκλογών της Σρι Λάνκα, Σαράθ Φονσέκα, εισέβαλαν χθες αστυνομικές δυνάμεις της χώρας, συλλαμβάνοντας 15 από τους εργαζόμενους σε αυτόν, μετά από κατηγορίες αξιωματούχων, που υποστήριζαν ότι ο Φονσέκα σχεδίαζε τη δολοφονία του επανεκλεγέντος Προέδρου Μαχίντα Ρατζαπάκσα. Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τες κατασκευασμένες.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Μία από τις πιο αιματηρές μέρες ήταν το περασμένο 24ωρο στη Σομαλία όπου από νέες επιθέσεις ισλαμιστών σε βάσεις της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στην πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα, οι περισσότεροι άμαχοι.

ΤΟΚΙΟ.-- Mετά την αυτοκινητοβιομηχανία «Toyota» χτες και η «Honda Motor Co» ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει χιλιάδες οχήματά της (μοντέλων Fit/Jazz και City) σε όλο τον κόσμο.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί, επικεφαλής του Συμβουλίου των Φρουρών της ιρανικής «Επανάστασης», κάλεσε χτες τις δικαστικές αρχές του Ιράν να εκτελέσουν ακόμη περισσότερους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Κενυάτες βουλευτές αποφάσισαν χτες να ζητήσουν την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού, που δημιουργήθηκε το 2008, στο πλαίσιο συμφωνίας για εθνική ενότητα μετά το εφιαλτικό κύμα βίας που συνόδεψε τις προεδρικές εκλογές του 2007 με αποτέλεσμα πολλές εκατοντάδες νεκρούς.

ΚΑΪΡΟ.-- Η κυβέρνηση του Λιβάνου υπολογίζει σοβαρά τις ισραηλινές απειλές, δήλωσε προχτές βράδυ ο ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι στο Κάιρο, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

ΜΠΑΚΟΥ.-- Δύο Αζέροι στρατιώτες αυτοκτόνησαν αφού πυροβόλησαν και σκότωσαν τέσσερα μέλη της μονάδας τους, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αμυνας της χώρας. Η εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Azadlig» έγραψε πως το συμβάν συνέβη στο Ντασκεσάν στο δυτικό Αζερμπαϊτζάν και πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο διοικητής της μονάδας. Σημειώνεται πως στις αρχές του μήνα στην ίδια στρατιωτική βάση, σε παρόμοιο περιστατικό, άλλοι έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ