Σάββατο 6 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Με απεργία σε όλα τα διυλιστήρια της «Total» στη Γαλλία από τις 17 Φλεβάρη και μετά, χωρίς συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, απειλούν τα συνδικάτα των εργαζομένων ζητώντας από τη διοίκηση του διυλιστηρίου στη Δουνκέρκη, που έχει παραλύσει από το Σεπτέμβρη, να ανακοινώσει ανοιχτά τι μέλλει γενέσθαι τόσο με την εγκατάσταση όσο και με τους εργαζομένους, που απορρίπτουν το ενδεχόμενο να βρεθούν στο δρόμο.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- «Τεράστιο βήμα» για την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία (που χρονολογείται από το 1998) χαρακτήρισαν οι πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας και της Βρετανίας τη συμφωνία των δύο βασικών κομμάτων, του προτεσταντικού Ενωτικού Δημοκρατικού Κόμματος και του καθολικού Σιν Φέιν, για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων της αστυνομίας και της δικαιοσύνης στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία. Το Λονδίνο δεσμεύτηκε να χορηγήσει 800 εκατομμύρια λίρες για την υλοποίηση της μεταφοράς.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε τρεις βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και έναν του Συντηρητικού για «έλλειψη πειστικών δικαιολογητικών» για τα έξοδά τους, που χρεώθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Δανίας που συμμετέχουν στην αντιπειρατική αποστολή της ΕΕ στον Κόλπο του Αντεν ανέκτησαν τον έλεγχο στο φορτηγό πλοίο «Αριέλα» που είχαν καταλάβει Σομαλοί πειρατές, απελευθερώνοντας το 25μελές πλήρωμα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η γερμανική εταιρεία χημικών BASF πήρε την πρώτη άδεια για να εκμεταλλευτεί εμπορικά το γενετικά τροποποιημένο υβρίδιο σόγιας «Cultivance» στη Βραζιλία.

ΤΟΚΙΟ.-- Συγνώμη για τα σημαντικά τεχνικά προβλήματα και τη μαζική ανάκληση περίπου 4.500.000 οχημάτων του υβριδικού μοντέλου «Prius» ζήτησε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Toyota», Ακίο Τογιόντα. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως τα προϊόντα της εταιρείας είναι κατά τα άλλα «ασφαλή».

ΓΚΡΟΖΝΙ.-- Πέντε Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν χτες από ένοπλη επίθεση φερόμενων ισλαμιστών μαχητών σε βουνίσια περιοχή έξω από το Γκρόζνι της Τσετσενίας.

ΤΣΕΧΙΑ.-- Στις 28-29 Μάη θα διεξαχθούν βουλευτικές οι εκλογές στην Τσεχία, όπως προκήρυξε χτες ο πρόεδρος της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Συνεχίζονται αμείωτες οι κινητοποιήσεις στο ινδικό Κασμίρ, μετά το θάνατο ενός ακόμα ανθρώπου από ινδικές στρατιωτικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, οξύνοντας την ήδη υπάρχουσα ένταση, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στο Πακιστάν, καταγγέλλοντας την ινδική κυριαρχία στο Κασμίρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ