Σάββατο 24 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Καμία κατηγορία δεν απαγγέλθηκε από την Εισαγγελία της Βρετανίας εις βάρος του αστυνομικού που ευθύνεται για το θάνατο του Ιαν Τόμλινσον, ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στη Σύνοδο της G20 την 1η Απρίλη του 2009 στο Λονδίνο. Ο Ιαν Τόμλινσον βρέθηκε ανάμεσα από τους διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις, κοντά στην Τράπεζα της Αγγλίας, στο κέντρο του Λονδίνου, καθώς επέστρεφε σπίτι του.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Μέλη της ιδιωτικής φρουράς ασφάλειας και παραστρατιωτικοί στην υπηρεσία του μεγαλογαιοκτήμονα Μιγκέλ Φακουσέ Μπαρχούμ δολοφόνησαν δύο αγρότες στην Τοκόα του Αγουάν, σύμφωνα με την «ALBA TV». Πρόκειται για ένα ακόμη κρούσμα φονικής βίας ενάντια στους αγρότες και την οργάνωσή τους MUCA, καθώς στόχος είναι η εκτόπιση των αγροτών από τα δημόσια γη, που νέμονταν επί δεκαετίες οι μεγαλογαιοκτήμονες και η χρήση τους παραχωρήθηκε στους αγρότες από τον πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια.

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- «Οπου υπάρχει περιθώριο βελτίωσης θα αναλάβουμε δράση», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στις πρόσφατες επικρίσεις της Σουηδής Ινγκα-Μπριτ Αχλένιους, απερχόμενης γενικής γραμματέα της Υπηρεσίας Εσωτερικής Εποπτείας του Oργανισμού, που είχε επικρίνει τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ άλλων και για παρεμπόδιση των προσπαθειών πάταξης διαφθοράς...

ΝΟΥΑΚΣΟΤ.-- Εξι μέλη της «Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ» (AQMI) σκοτώθηκαν προχτές σε επιχείρηση που διεξήχθη από το μαυριτανικό στρατό εναντίον βάσης της οργάνωσης στη Σαχάρα, ενώ τέσσερις άλλοι ισλαμιστές «τράπηκαν σε φυγή», δήλωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Μποϊλίλ. Η επιχείρηση, που είχε στόχο την απελευθέρωση Γάλλου ομήρου και απέτυχε, επιβεβαιώθηκε νωρίτερα και από το γαλλικό υπουργείο Αμυνας.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Στους 10.000 θα ανέλθει η δύναμη στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία (ΑFRISOM) μέσα στους επόμενους μήνες καθώς χτες η Γουινέα και το Τζιμπουτί ανακοίνωσαν ότι θα συμβάλουν στην αποστολή με μερικές χιλιάδες άνδρες. Η αποστολή AFRISOM απαρτίζεται σήμερα από περίπου 6.000 Ουγκαντέζους και Μπουρουντιανούς στρατιώτες.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Το 58% των Κενυατών θα ψήφιζε υπέρ του (υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ) νέου σχεδίου συντάγματος κατά το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τις 4 του ερχόμενου Αυγούστου, αναφέρουν σφυγμομετρήσεις των ψηφοφόρων στην Κένυα.

ΣΟΦΙΑ.-- Η Βουλγαρία θα καταβάλει το μερίδιό της στη διεθνή εταιρεία σχεδιασμού του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, σε τρεις - τέσσερις μήνες, διαβεβαίωσε χτες ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Trans - Balkan Pipeline», Βλαντισλάβ Εμιλιάνοφ, στη Σόφια.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Την ανάθεση της κατασκευής δύο γαλλικών υπερσύγχρονων πολεμικών πλοίων, τύπου «Mistral», στα ναυπηγεία του Σεντ Λαζάρ, για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του εκεί, ο Γάλλος Πρόεδρος. Το έργο, εκτός του ότι επισφραγίζει μια σημαντική αναβάθμιση των γαλλο-ρωσικών σχέσεων και ιδιαίτερα στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού, παρουσιάστηκε από τον Σαρκοζί και ως «ανάσα» για τα ναυπηγεία με τους 2.280 εργαζόμενους, τα οποία πλήττονται από την κρίση.

ΚΑΪΡΟ.-- Δεκάλεπτο διάγγελμα προς τον αιγυπτιακό λαό, με αφορμή την εθνική επέτειο της Ημέρας της Επανάστασης, απηύθυνε ο Πρόεδρος Μουμπάρακ σε μια προσπάθεια να διαλύσει και την εντεινόμενη φημολογία ότι η υγεία του χειροτερεύει διαρκώς.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Επιβεβαίωσε ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολλάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, ότι μέλη της οργάνωσής του περιλαμβάνονται στη λίστα των ατόμων στα οποία η ειδική ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ θα αποδώσει συμμετοχή στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Χαρίρι το 2005. Ο Νασράλαχ μίλησε για αμερικανο-ισραηλινή συνωμοσία, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση Χαρίρι να μην «υποπέσει στο σφάλμα», αλλά απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους και να αμφισβητήσει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία συμμετέχει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ