Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο ΟΗΕ κήρυξε χτες ως ανθρώπινο δικαίωμα την πρόσβαση σε καθαρό νερό, εγκρίνοντας ψήφισμα που προώθησε η Βολιβία (της οποίας ο λαός έχει κατά το παρελθόν υποφέρει δραματικά από την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης) και υπογράφεται από 33 άλλες χώρες. Η απόφαση δεν έχει νομική υπόσταση, αλλά η ένταξή της στη διακήρυξη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρείται σημαντικό πολιτικό βήμα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Οι βουλευτές του τοπικού Κοινοβουλίου της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, ενέκριναν χτες την απαγόρευση των ταυρομαχιών, από την 1η Ιανουαρίου 2012, με ψήφους 68 υπέρ έναντι 55 κατά. Οι βουλευτές επικαλέστηκαν τη φθίνουσα δημοτικότητα των ταυρομαχιών στην Ισπανία, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν μερικές παραδόσεις που δεν μπορούν να παραμείνουν παγωμένες στο πέρασμα του χρόνου καθώς η κοινωνία αλλάζει».

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας αντιμετωπίζει ένας ιερέας μετά τον πνιγμό ενός βρέφους έξι βδομάδων στο Ρασκάνι της βορειοδυτικής Μολδαβίας. Το βρέφος φαίνεται να εισέπνευσε νερό ενώ ο ιερέας το βουτούσε στην κολυμπήθρα. Λίγη ώρα αργότερα, και ενώ το κρατούσε αγκαλιά η νονά του, το παιδάκι άρχισε να αιμορραγεί από τη μύτη. Οι γονείς έσπευσαν να το μεταφέρουν στο νοσοκομείο, αλλά στη διαδρομή το βρέφος κατέληξε και στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

MOΥΣΚΑΤ.-- Σε ένα αιφνιδιαστικό μεγάλο κύμα που πιθανότατα προκλήθηκε από σεισμό μικρής ισχύος φαίνεται ότι οφείλεται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη που σημειώθηκε στο κατάστρωμα ιαπωνικού πετρελαιοφόρου, χτες, ενώ διέσχιζε τα στενά του Ορμούζ. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν αρκετά μέλη του πληρώματος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε μποϋκοτάζ, γεωργικών κυρίως προϊόντων από τις ΗΠΑ, καλεί τους αγρότες η Εθνική Συνομοσπονδία Κοινωνικών και Αγροτικών Οργανώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ρατσιστικό αντιμεταναστευτικό νόμο της Αριζόνας που τίθεται σε ισχύ σήμερα. Επίσης, ενάντια στο νόμο μεγάλη συναυλία διοργανώνεται την Κυριακή στην Καλιφόρνια, με τη συμμετοχή μεγάλων ροκ συγκροτημάτων, όπως οι Rge against the Machine, Zack de la Rocha, Nine Inch Nails και άλλοι, ενώ καλλιτέχνες της πολιτείας της Αριζόνας, όπως οι Calexico, σχημάτισαν το μέτωπο ενάντια στο νόμο, τους «Καλλιτέχνες σε Δράση».

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ασίγαστος συνεχίζεται ο «βρώμικος πόλεμος» μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών και των αρχών ασφαλείας και τουλάχιστον 13 άνθρωποι στην περιοχή κοντά στην μεθόριο με τις ΗΠΑ δολοφονήθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό, μεταξύ αυτών και ο ανιψιός του κυβερνήτη στην πολιτεία Τσιουάουα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Περισσότεροι από 12 νεκροί και 200 τραυματίες είναι το αποτέλεσμα ισχυρότατης έκρηξης που σημειώθηκε χτες σε εργοστάσιο πλαστικών της πόλης Νανζίνγκ, στην επαρχία Τζιανγκσού της ανατολικής Κίνας. Η έκρηξη πιθανολογείται ότι σημειώθηκε σε φιάλη προπυλενίου, που δημιούργησε τεράστιες φλόγες και οστικό κύμα σε απόσταση 100 μέτρων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ