Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Η Ντίλμα Ρουσέφ, υποψήφια του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 3 Οκτώβρη στη Βραζιλία, διεύρυνε ακόμη περισσότερο το προβάδισμά της έναντι του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Ζουζέ Σέρα. Η Ρουσέφ αποσπά το 41,6% της πρόθεσης ψήφου έναντι 32% που φέρεται να αποσπά ο Σέρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση μετά την πρώτη τηλεμαχία των δύο κύριων αντιπάλων.

KITO.-- Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε στο Εκουαδόρ ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Ραφαέλ Κορέα, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών τους κυριάρχησε το ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.-- Η πετρελαϊκή εταιρεία «BP Plc» ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τη διαδικασία έγχυσης τσιμέντου στην κατεστραμμένη πετρελαιοπηγή Μακόντο, στον Κόλπο του Μεξικού, που έχει ως στόχο να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου στην περιοχή 108 ημέρες μετά το ατύχημα στην πλατφόρμα «DeepWater Horizon» και αφού επισήμως έχουν διαχυθεί περισσότερα από 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

ΜΑΪΑΜΙ.-- Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές στην Αϊτή, που θα γίνουν το Νοέμβρη, ανακοίνωσε ο Αμερικανός και αϊτινής καταγωγής ράπερ Γουίκλιφ Τζιν, ο οποίος δεν μιλά ούτε γαλλικά ούτε κρεολικά, τις δύο ομιλούσες γλώσσες στην Αϊτή.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το εκατέρωθεν ενδιαφέρον τους για περαιτέρω διεύρυνση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας τους με στόχο το αμοιβαίο όφελος επαναδιατύπωσαν, όπως ανακοινώθηκε, κατά τη συνάντησή τους ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μασούντ Μιρ Καζεμί και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λι Κεγκιάνγκ, ο οποίος επανέλαβε ότι η κινεζική πλευρά στοχεύει να αυξήσει τις επενδύσεις της στα ιρανικά διυλιστήρια.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Επτά νεκροί και 20 τραυματίες είναι ο απολογισμός της σύγκρουσης ενός μικρού λεωφορείου με τρένο μεγάλης ταχύτητας στην πόλη Κιριάτ Γκατ κοντά στην ισραηλινή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το λεωφορείο προσπάθησε να διασχίσει διάβαση ενώ, ήδη, είχε πέσει η απαγορευτική μπάρα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Πυρκαγιά ξέσπασε χτες σε ορυχείο χρυσού στην Κίνα, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενοι. Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί έρευνα, με τα κινεζικά ορυχεία να παραμένουν παγίδα θανάτου για τους εργαζομένους τους.

ΡΩΜΗ.-- Ψήφο εμπιστοσύνης ανακοίνωσε χτες πως θα ζητήσει το Σεπτέμβρη ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η κυβέρνηση συνασπισμού του οποίου κλονίζεται.

ΜΟΣΧΑ.-- Ρωσικό στρατιωτικό τζετ τύπου «Σουκόι-25» συνετρίβη χτες στη Νότια Σιβηρία στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Το διμελές πλήρωμα κατάφερε να γλιτώσει καθώς έπεσε με αλεξίπτωτο πριν τη συντριβή του σκάφους.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Πρόεδρος της Ουγγαρίας είναι από χτες και επίσημα ο 68χρονος συντηρητικός πρώην ευρωβουλευτής Παλ Σμιτ. Ο Σμιτ εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές της 29ης Ιούνη με τις ψήφους 263 βουλευτών (σε σύνολο 386).

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Ο 58χρονος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι ορκίστηκε χτες πρόεδρος ενώπιον των δύο σωμάτων του πολωνικού κοινοβουλίου. Πρόσκειται στον φιλοευρωπαίο πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και ήταν ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 4ης Ιουλίου με ποσοστό 53,1% απέναντι στον συντηρητικό Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ