Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Ενας νεκρός, δεκάδες τραυματίες και 31 συλληφθέντες είναι το αποτέλεσμα της καταστολής στην πρωτεύουσα και το Σαν Πέδρο Σούλα των μεγάλων και μαζικών διαδηλώσεων του λαϊκού κινήματος για την 189η επέτειο της ανεξαρτησίας, με αίτημα «πραγματική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία».

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Ως τις αρχές Νοεμβρίου ενδέχεται να έχουν απεγκλωβιστεί οι 33 ανθρακωρύχοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ορυχείο στην έρημο Ατακάμα σε βάθος 700 μέτρων από τις 5 Αυγούστου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της προσπάθειας διάσωσης, Ρενέ Ογκιλάρ. Πρόκειται για νέα εκτίμηση που τοποθετεί τη διάσωση νωρίτερα από όσο είχε προβλεφθεί, δηλαδή μέχρι τα Χριστούγεννα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Εκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού μικρής ισχύος σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα κοντά στη Βιτόρια, τη διοικητική πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων, προκαλώντας περιορισμένες υλικές ζημιές. Εκπρόσωπος της αστυνομίας απέδωσε την ευθύνη για την επίθεση σε νεαρούς υποστηρικτές της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, η οποία ωστόσο είχε ανακοινώσει εκεχειρία στις 5 Σεπτέμβρη.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν χτες σε αποβάθρα του σταθμού της βελγικής πόλης Αρλόν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 30-40 άτομα, δύο εκ των οποίων παρέμειναν για νοσηλεία στο νοσοκομείο της Αρλόν. Μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις δεν είχαν γίνει γνωστά τα αίτια του ατυχήματος.

ΜΙΝΣΚ.-- Υποψήφιος για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου θα είναι και πάλι ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, όπως ανακοίνωσε χτες κατά τη διάρκεια συνεδρίου των συνδικάτων της χώρας. Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις «δεν είναι αντίπαλοί μου, είναι εχθροί του λαού» τόνισε και συμπλήρωσε πως «χτες ήταν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ που ασκούσαν πιέσεις εναντίον μας. Τώρα είναι η Ρωσία που μας ασκεί πιέσεις».

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε έκρηξη νάρκης, που έπληξε λεωφορείο στην επαρχία Χάκαρι της Τουρκίας, με την επίθεση να αποδίδεται σε αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) καταδίκασε τις «μαζικές επιχορηγήσεις» της «Boeing» επί ζημία της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικής κοινοπραξίας «Airbus». Η προσφυγή της «Airbus» κατατέθηκε στη διάρκεια του 2004 ενώπιον του ΠΟΕ, όμως τώρα εκδόθηκε η προκαταρκτική απόφαση του ΠΟΕ. Υπενθυμίζεται ότι και η «Airbus» καταδικάστηκε στο τέλος Ιουνίου φέτος από τον ΠΟΕ για κάποιες επιχορηγήσεις που είχε λάβει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ