Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΙΑΝΖΙΝΓΚ.- Τη διεύρυνση της συνεργασίας Κίνας - Ρωσίας στο ενεργειακό πεδίο και τις αυξανόμενες δυνατότητες υπογράμμισε χτες ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Γουάνγκ Κισάν σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή Ρώσο πρωθυπουργό Ιγκόρ Σετσίν στην Τιανζίν, με αφορμή τον έκτο γύρο των σινο - ρωσικών διαπραγματεύσεων, με θέμα την ενέργεια, μετά και τη συμφωνία κατασκευής του αγωγού Σιβηρίας - Κίνας, που θα λειτουργήσει τέλος του χρόνου.

ΚΑΪΡΟ.- Με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις αντιμετώπισε η αιγυπτιακή αστυνομία αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο, για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια διαδοχής του Προέδρου Μουμπάρακ από τον γιο του.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Στην πολωνική δικαιοσύνη προσέφυγε ο Αμπντ αλ Ραχίμ αλ Νασίρι, κρατούμενος στο αμερικανικό κολαστήριο του Γκουαντάναμο για παραβίαση των δικαιωμάτων του, για την παράνομη κράτησή του στην Πολωνία, για τη μυστική είσοδο και εξαγωγή του από τη συγκεκριμένη χώρα αλλά και για βασανιστήρια στα οποία επιβλήθηκε με ιδιαίτερο σκληρό τρόπο. Ζήτησε από την πολωνική εισαγγελία να ανοίξει έρευνα για τα βασανιστήρια που υπέστη σε μυστική φυλακή της CIA στη Πολωνία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- ΗΠΑ και Λιβύη «θα συνεργαστούν» στο θέμα διεξαγωγής του κρίσιμου δημοψηφίσματος στο νότιο Σουδάν το Γενάρη του 2011 ανακοινώθηκε χτες από εκπρόσωπο της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον μετά από συνάντησή της με τον Λίβυο ομόλογό της, Μούσα Κούσα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, Βρετανία και η Νορβηγία κάλεσαν τους ηγέτες του Σουδάν να αυξήσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα το δημοψήφισμα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Παραιτήθηκε χτες ο πρωθυπουργός της Σομαλίας Ομάρ Αμπντιρασίντ Σαρμάρκε, εξαιτίας αξεπέραστων διαφωνιών με τον πρόεδρο σεΐχη Σαρίφ Αχμέντ πάνω στο ζήτημα αντιμετώπισης των ισλαμιστών ενόπλων στη χώρα.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Στην απομάκρυνση των επικεφαλής των τριών όπλων του στρατού της Παραγουάης προχώρησε ο πρόεδρος Φερνάντο Λούγκο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία «μεταρρύθμισης των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων». Είναι η τέταρτη φορά από το 2008 που ο πρόεδρος Λούγκο προχωρά σε κίνηση απομάκρυνσης των επικεφαλής του στρατού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ