Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.-- Οι πρόεδροι των δύο χωρών, ο Περουβιανός Αλαν Γκαρσία και ο ομόλογός του Εβο Μοράλες, υπέγραψαν συμφωνία με την οποία δίδεται στη Βολιβία η άδεια να κατασκευάσει ένα λιμάνι κοντά στην πόλη Ιλο του Περού. Με τη συμφωνία αυτή επεκτείνεται μια παλαιότερη που είχε υπογραφεί το 1992, βάσει της οποίας η Βολιβία αποκτούσε μια λωρίδα γης στην ακτογραμμή του Περού στον Ειρηνικό ωκεανό. Τώρα η περιοχή αυτή επεκτείνεται κατά 80% ξεπερνώντας τα τριάμισι τετραγωνικά χιλιόμετρα. Θα επιτρέπεται επίσης σε πλοία του βολιβιανού ναυτικού να αγκυροβολούν εκεί.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο απόστρατος στρατηγός Χιου Σέλτον αναφέρει στα απομνημονεύματά του, που φέρουν τον τίτλο «Χωρίς Δισταγμό: Η Οδύσσεια ενός Αμερικανού Πολεμιστή», ότι οι κωδικοί που απαιτούνται για την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων είχαν χαθεί για πολλούς μήνες από το Λευκό Οίκο την εποχή που ήταν πρόεδρος ο Μπιλ Κλίντον.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών Σλοβακίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας υποστήριξαν χτες σε συνάντησή τους στην Μπρατισλάβα τις προσπάθειες ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και συγκεκριμένα των Αλβανίας, Βοσνίας, Κροατίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ και Σερβίας. Ζήτησαν ακόμη τη «δίχως καθυστέρηση» έναρξη συνομιλιών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Περίπου 30 άτομα αγνοούνται μετά το ναυάγιο πλοιαρίου ανοιχτά του νησιού Φλόρες στην Ινδονησία.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Η συνέχιση των συγκρούσεων για τον έλεγχο της σομαλικής πρωτεύουσας είχε χτες ως αποτέλεσμα 20 άτομα να σκοτωθούν.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Υπέρ της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας τάχθηκαν χτες κατά τη συνάντησή τους στα Σκόπια οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς. Υπέγραψαν σειρά συμφωνιών για συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, στον εκπαιδευτικό τομέα, στην τεχνολογία και στις επιστήμες.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Η επιδημία της χολέρας που έχει ξεσπάσει από την αρχή του χρόνου σε διάφορες περιοχές της Νιγηρίας έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 1.155 ανθρώπων, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ