Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις ΗΠΑ διευρύνεται όλο και περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής (Economic Policy Institute - EPI) και είναι στο υψηλότερο σημείο αφότου άρχισαν να καταγράφονται σχετικά δεδομένα από το 1962. Σύμφωνα με την έρευνα, το πλουσιότερο 1% των αμερικανικών νοικοκυριών έχει 225 φορές περισσότερα χρήματα από το μέσο νοικοκυριό, ενώ το 2007, το πλουσιότερο 1% είχε 181 φορές περισσότερα χρήματα από το μέσο νοικοκυριό.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Πρόσκληση για ένταξη στην ομάδα των χωρών μελών του BRIC (σχηματίζεται από τα αρχικά των χωρών Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) δόθηκε στη Νότια Αφρική μέσω επιστολής του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο προς τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Τζέικομπ Ζούμα. Ο Ζούμα προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση κορυφής του BRIC το 2011 στο Πεκίνο.

BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εκρηξη σημειώθηκε χτες το απόγευμα, από άγνωστη αιτία, σε εργοστάσιο παραγωγής στρατιωτικού οπλισμού στην πόλη Κατσάκ στη Σερβία. Οι εργάτες απομακρύνθηκαν εγκαίρως και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ως τις 27 Γενάρη θα παραμείνει στη φυλακή ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας, Ιβο Σαναντέρ, που συνελήφθη στις 10 Δεκέμβρη στην Αυστρία βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης με τις κατηγορίες της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

KAΪΡΟ.-- Το θάνατο σε 56 άτομα προκάλεσαν στελέχη της γρίπης Η1Ν1 στην Αίγυπτο από τον περασμένο Οκτώβρη, ενώ τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους από την ίδια αιτία στη Συρία από τις αρχές τρέχοντος μηνός.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Στην «ντε φάκτο» εθνικοποίηση της τράπεζας Island Irish Bank μέσα από τη διαδικασία της αναχρηματοδότησης του μετοχικού της κεφαλαίου με επιπλέον κεφάλαιο 3,7 δισ. ευρώ προχώρησε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας. Η αναχρηματοδότηση κρίθηκε απολύτως αναγκαία, για να παραμείνει σε λειτουργία η τράπεζα, ενώ πλέον το ιρλανδικό δημόσιο κατέχει το 92,8% του μετοχικού της κεφαλαίου.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Οι αρχές της Γουατεμάλας συνέλαβαν τις προηγούμενες ημέρες 22 ναρκέμπορους και κατάσχεσαν 239 αυτόματα όπλα, πολλά πυρομαχικά, 28 αυτοκίνητα και πέντε μικρά αεροσκάφη, σε μια μεγάλη και καλά οργανωμένη επιχείρηση στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών των καρτέλ του Μεξικού που δρουν σε όλη την κεντρική Αμερική.

ΜΟΣΧΑ.-- Ενοχος κρίθηκε σε μια δεύτερη δίκη ο πολυεκατομμυριούχος Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και οι συνεργάτες του για την υπεξαίρεση 218 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου της πρώην πετρελαϊκής του εταιρείας «Yukos». Οι συνήγοροι υπεράσπισης ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.

ΜΟΣΧΑ.-- Πέντε Κινέζοι πιθανολογείται πως σκοτώθηκαν νωρίς χτες τα ξημερώματα σε έκρηξη σε διυλιστήριο πετρελαίου στο χωριό Νταουρία της περιφέρειας Ζαμπαϊκάλσκι στην ανατολική Ρωσία, μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Συνολικά 18 Κινέζοι εργάζονταν εκείνη τη στιγμή στο διυλιστήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ