Σάββατο 12 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΑΜΑ.-- Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με κλομπ και δακρυγόνα απέτρεψαν μερικές χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειοψηφία σιίτες, να βαδίσουν προς ένα από τα βασιλικά μέγαρα που βρίσκεται σε σουνιτική συνοικία. Οι ίδιες δυνάμεις έδιωξαν και μερικές εκατοντάδες σουνίτες που είχαν συγκεντρωθεί με απειλητικές διαθέσεις για τους διαδηλωτές. Η ένταση στο εμιράτο παραμένει υψηλή με τη σουνιτική βασιλική οικογένεια να προτείνει «διάλογο» και τους διαδηλωτές να θέτουν σειρά ζητημάτων επί τάπητος, όπως ο τερματισμός χορήγησης υπηκοότητας σε σουνίτες ξένους, η εκλογική ανάδειξη Βουλής και κυβέρνησης και η περικοπή των εξουσιών του βασιλιά.

ΡΙΑΝΤ.-- Με ανάπτυξη ισχυρότατων δυνάμεων καταστολής και ασφάλειας στους δρόμους όλων των πόλεων και κυρίως στην πρωτεύουσα Ριάντ, οι σαουδαραβικές αρχές προετοιμάστηκαν για τις προγραμματιζόμενες, για χθες, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, κυρίως από υπέρμαχους της παροχής περισσότερων ατομικών και πολιτικών ελευθεριών και σιίτες, από τη μειονότητα, που ζητούν ίσα δικαιώματα και συνταγματική μοναρχία. Λίγες δεκάδες διαδηλωτές αναφέρθηκαν στην Χόφουφ, στη σιιτική ανατολική επαρχία Γκχαουάρ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και διυλιστήρια, οι οποίοι φέρονται να διαλύθηκαν αμέσως. Υπενθυμίζεται ότι για να «προλάβει» εκρήξεις λαϊκής δυσαρέσκειας, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ έχει, ήδη, αναγγείλει «βοήθεια προς τους πολίτες» 37 δισ. δολάρια, και σειρά προγραμμάτων αξίας άλλων σχεδόν 100 δισ.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Παρά τα ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας του στρατού και τις επίμονες κατηγορίες του πρωθυπουργού Μάλικι ότι «όποιος διαδηλώνει σχετίζεται με την αλ Κάιντα ή με τον Σαντάμ», μερικές εκατοντάδες Ιρακινοί έφτασαν, και πάλι περπατώντας για αρκετή ώρα, στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ για να διαδηλώσουν ζητώντας θέσεις εργασίας και υποδομές. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν σε Φαλούτζα, Σουλεϊμανίγια, Βασόρα.

ΑΜΜΑΝ.-- Μερικές δεκάδες ισλαμιστές διαδήλωσαν, χθες, στη Ζάρκα, στη βόρεια Ιορδανία, ζητώντας άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου και νέες εκλογές με άλλο εκλογικό νόμο. Παρ' όλα αυτά, η πολύ μικρή συμμετοχή δίνει την αίσθηση ότι τουλάχιστον προς το παρόν οι ελιγμοί του βασιλιά Αμπντάλα έπιασαν τόπο.

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Επίσημη επίσκεψη στη Μολδαβία πραγματοποίησε χτες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπου προέτρεψε τη Μολδαβία να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να εφαρμόσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις υποστηρίζοντας πως η Ουάσιγκτον θα την στηρίξει...

ΜΠΑΚΟΥ.-- Η Αστυνομία του Αζερμπαϊτζάν προχώρησε σε προσαγωγές τουλάχιστον 25 διαδηλωτών, που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν αντικυβερνητική διαδήλωση στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μπακού, ενώ σε όλη την πόλη υπήρχαν από νωρίς το πρωί ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις έξω από τα πανεπιστήμια και τους σταθμούς του μετρό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ