Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δέκα νεκροί και 30 τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης καμικάζι σε έδρα στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας στη βόρεια επαρχία Ντιγιάλα. Οι αρχές υποψιάζονται την «αλ Κάιντα». Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι για την πρόσφατη δήλωση του Κούρδου Προέδρου Ταλαμπανί ότι το Κιρκούκ «είναι σαν την Ιερουσαλήμ και οι Κούρδοι θα πολεμήσουν για να το κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους». Οι συγκεντρωμένοι Ιρακινοί Αραβες ζήτησαν την παραίτηση Ταλαμπανί γιατί «υποσκάπτει την ενότητα της χώρας».

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Μία βδομάδα μετά τη διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων υπέρ της κατάργησης του θρησκευτικού σεχταριστικού εκλογικού νόμου έτσι ώστε να απελευθερωθεί η χώρα και από τις «πάντα πρόθυμες για παρέμβαση στη βάση των θρησκευτικών σεκτών» ξένες δυνάμεις και της κατοχύρωσης της εθνικής ενότητας, συγκέντρωση, στο κέντρο της Βηρυτού, πραγματοποίησαν και χιλιάδες υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού και επικεφαλής των σουνιτών Σάαντ Χαρίρι με διαφορετική κατεύθυνση. Κύριο σύνθημα ν' αναλάβει το κράτος τον έλεγχο των όπλων της σιιτικής «Χεζμπολλάχ».

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Σκληρές μάχες σημειώνονταν από τα ξημερώματα χτες στο προάστιο Γιουπουγκόν της οικονομικής πρωτεύουσας της Ακτής Ελεφαντοστού Αμπιτζάν όταν ένοπλοι υποστηριχτές του αναγνωρισμένου από ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουατάρα ξεκίνησαν επιχείρηση κατάληψης της περιοχής που θεωρείται προπύργιο υποστηριχτών του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο Αντέμ Ντεμάτσι, Κοσσοβάρος Αλβανός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρότεινε συνένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, προβάλλοντας ως πρόσχημα την ακαμψία της Σερβίας στο θέμα αναγνώρισης του προτεκτοράτου. Χτες, Σέρβος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που ξεκίνησαν πριν μία βδομάδα, θα συνεχιστούν ως το τέλος τρέχοντος μηνός στις Βρυξέλλες, με απώτερο στόχο όπως είπε «μία συζήτηση για το καθεστώς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ