Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP θα αρχίσει το καλοκαίρι εκ νέου την εξόρυξη πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, ένα χρόνο μετά την καταστροφή του Κόλπου από την έκρηξη στην εξέδρα Deep Horizon, τον Απρίλη του 2010. Η BP φέρεται να έλαβε άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για να αρχίσει ξανά εργασίες σε 10 υπάρχοντα κοιτάσματα και πηγάδια και σε αντάλλαγμα... η εταιρεία συμφώνησε να συνεργάζεται στενότερα με τις κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την πρόθεσή του να μη θέσει υποψηφιότητα εκ νέου για την προεδρία του συγκυβερνώντος κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDΡ) ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε. Κύρια αιτία είναι ο καταποντισμός του FDP στις πρόσφατες τοπικές εκλογές και η ελεύθερη πτώση του στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη εσωκομματική ένταση με πολλά στελέχη να καλούν τον Βεστερβέλε σε αποχώρηση.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Τη «συνεχιζόμενη ανάμειξη του Ιράν στο Μπαχρέιν» καταδίκασε η σύνοδος των ΥΠΕΞ των χωρών - μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, επικαλούμενη και την τελευταία ανακοίνωση της ιρανικής επιτροπής εθνικής ασφαλείας που καταδίκασε τη Σαουδική Αραβία ότι «παίζει με τη φωτιά επειδή απέστειλε στρατεύματα στο Μπαχρέιν». Εντός του εμιράτου, οι αρχές του βασιλιά Κχαλίφα απαγόρευσαν μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες τις σιιτικής αντιπολίτευσης, την «al Wasat», υποστηρίζοντας ότι «διασπείρει ψευδείς ειδήσεις».

ΡΑΜΠΑΤ.-- Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου, την Καζαμπλάνκα, ζητώντας να μπει «τέλος στη διαφθορά, στην κοινωνική αδικία και στον αυταρχισμό». Πρόκειται για την πρώτη διαδήλωση που οργανώνεται μετά την αναγγελία σημαντικών μεταρρυθμίσεων από τον βασιλιά Μουχάμαντ τον 6ο, του οποίου την εξουσία, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν αμφισβητούν οι διαδηλωτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ