Σάββατο 16 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΑ'Α.-- Νέο πλήγμα δέχτηκε χτες ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ καθώς αρκετοί ακόμη φύλαρχοι και ιεροδιδάσκαλοι δήλωσαν ανοιχτά ότι «περνούν» με το μέρος της αντιπολίτευσης και ζητούν την αποχώρησή του από την εξουσία. Η αντιπολίτευση καλεί τον υεμενίτικο λαό, εκτός από το να συμμετάσχει στις καθημερινές διαδηλώσεις ακόμη μαζικότερα, να προχωρήσει σε κινήσεις «πολιτικής ανυπακοής», δηλαδή να μην πληρώνει λογαριασμούς δημόσιων υπηρεσιών.

ΚΑΪΡΟ.-- Εντός των επομένων ωρών, ο εκδιωχθείς Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα μεταφερθεί από το νοσοκομείο του Σαρμ ελ Σέικ σε στρατιωτικό, όπου και θα συνεχιστεί η ανάκρισή του για κατάχρηση εξουσίας, διασπάθιση δημοσίου χρήματος και για τις δολοφονίες των διαδηλωτών. Ο Μουμπάρακ και οι δύο γιοι του τέθηκαν υπό κράτηση πριν από μερικές ημέρες. Πηγές από την εισαγγελία διέρρεαν ότι αν τελικά οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ως κατηγορούμενος ο Μουμπάρακ, η δίκη μπορεί να κρατήσει περισσότερο από 1 χρόνο.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Η δικαιοσύνη στη Χιλή διέταξε την εκταφή του πρώην προέδρου της χώρας Σαλβαδόρ Αλιέντε στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται για να ερευνηθεί εάν αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε στη διάρκεια του πραξικοπήματος της 11ης Σεπτέμβρη του 1973, αποδεχόμενη το αίτημα της οικογένειάς του.

ZAΓΚΡΕΜΠ.-- Την έντονη δυσαρέσκεια της κροατικής ηγεσίας προκάλεσε η καταδικαστική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) σε βάρος των στρατηγών Αντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς, καθώς θεώρησε ότι η επιβληθείσα ποινή και κυρίως η θέση περί κοινής εγκληματικής επιχείρησης αποτελεί «σοβαρή νομική πράξη που σοκάρει». Το δικαστήριο καταδίκασε τον Αντε Γκοτόβινα σε 24ετή ποινή κάθειρξης και τον Μλάντεν Μάρκατς σε 18 χρόνια.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Πρόωρες γενικές εκλογές στις 5 Ιούνη αποφάσισε χτες, μετά τη διάλυση των εργασιών της 120μελούς βουλής, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ