Τρίτη 19 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

AΛΓΕΡΙ.-- Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που θα «εμβαθύνουν τη δημοκρατία» και θα διασφαλίσουν «ομαλή πολυκομματική δημοκρατική λειτουργία στη χώρα» εξήγγειλε ο Αλγερινός πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, που έχει, ήδη, προχωρήσει σε άρση των περισσότερων προβλέψεων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, από τα τέλη Φλεβάρη, σε μια προσπάθεια να «προλάβει» λαϊκές αντιδράσεις και διαδηλώσεις. Σε ένα ξεχωριστό επεισόδιο, περίπου 140 χλμ ανατολικά από το Αλγέρι, 13 στρατιώτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από αγνώστους ενόπλους.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εννιά νεκροί και 23 τραυματίες είναι ο απολογισμός της διπλής βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένα αυτοκίνητα κατά της Πράσινης Ζώνης. Την ίδια ώρα, 35 πολίτες τραυματίζονταν όταν αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την έλλειψη υποδομών και την εκτεταμένη διαφθορά στη Σουλεϊμανίγια, στο βόρειο Ιράκ.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Τα στρατεύματα της Σ. Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα παραμείνουν «ως δύναμη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Μπαχρέιν μέχρις ότου εκλείψουν οι περιφερειακές απειλές», δήλωσε ο βασιλιάς του εμιράτου διευκρινίζοντας, μετά από ερωτήσεις, ότι αναφέρεται στο Ιράν. Ο βασιλιάς διέψευσε ότι θα διαλυθεί ο σιιτικός αντιπολιτευόμενος συνασπισμός αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις νέες συλλήψεις νομικών και γιατρών που υποστήριξαν τους διαδηλωτές.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι ανθρακωρύχοι στην κρατική εταιρεία «Zastrzebska Spolka Weglowa» στην οποία ανήκουν έξι ορυχεία και απασχολεί 22.500 άτομα, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μερική ιδιωτικοποίηση των ορυχείων και ζητώντας αύξηση στους μισθούς τους κατά 10%.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Σε αναγκαστική αργία τέθηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα της κυβέρνησης της Ονδούρας, πάνω από 5.000 δάσκαλοι οι οποίοι συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτη ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και υπό το αιτιολογικό ότι δεν υπάκουσαν στις εντολές του υπουργείου για άμεση επιστροφή στην εργασία τους.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκ παραδρομής αποκάλυψε το ίδιο το βρετανικό υπουργείο Αμυνας απόρρητες πληροφορίες για πυρηνοκίνητα υποβρύχιά του, όταν δημοσίευσε στο Διαδίκτυο έγγραφό του για την ασφάλειά τους. Στο κείμενο, που ήταν αναφορά του επικεφαλής του υπουργείου για την Πυρηνική Ασφάλεια, εξεταζόταν η ασφάλεια των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

OYAΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Η κρατική τηλεόραση της δυτικοαφρικανικής Μπουρκίνα Φάσο μετέδωσε χτες ότι φοιτητές πυρπόλυσαν τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος και την πρωθυπουργική κατοικία στην κεντρική πόλη Κουντούγκου. Οι φοιτητές διαδηλώνουν το τελευταίο δίμηνο με αφορμή τη δολοφονία συμφοιτητή τους από αστυνομικούς στη διάρκεια ανάκρισης. Την περασμένη βδομάδα ο δικτάτορας της χώρας Μπλάιζ Καμπαόρε διέλυσε την κυβέρνησή του και διόρισε νέους επικεφαλής ασφαλείας μετά από στάση μελών της προεδρικής φρουράς, εξαιτίας πολύμηνων καθυστερήσεων στην καταβολή στεγαστικών επιδομάτων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Συνάντηση με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Μίκολα Αζαρόφ, είχε χτες ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, μετά και την ολοκλήρωση του φόρουμ ΒΟΑΟ για την Ασία, υπογραμμίζοντας τους φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών και ανακοινώνοντας τη θεσμοθέτηση μίας στρατηγικής συνεργασίας, που θα αναβαθμίσει τις διμερείς σχέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ