Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Απαγόρευση της κυκλοφορίας επέβαλαν οι τοπικές αρχές στην πόλη της Μοσούλης, στο βορρά, όπου για χτες και σήμερα είχε κηρυχτεί γενική απεργία με αιχμή την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κατασκευή βασικών υποδομών. Οι αρχές δικαιολόγησαν την απόφασή τους λέγοντας ότι στην προηγούμενη γενική απεργία, πριν από δέκα ημέρες, δύο φορτηγά παγιδευμένα με εκρηκτικά προσπάθησαν να εισέλθουν στην πόλη με στόχο τους απεργούς.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ενώπιον του κτιρίου όπου υπογράφτηκε η διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ισραήλ στις 14 Μάη 1948 συγκεντρώθηκαν, χτες, 300 προσωπικότητες του χώρου των επιστημών και των τεχνών (πανεπιστημιακοί, ιστορικοί, ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών, η ιδρύτρια του κόμματος Μέρετζ, καλλιτέχνες κ.ά.) για να υπογράψουν, επισήμως, μια αντίστοιχη διακήρυξη παλαιστινιακής ανεξαρτησίας για ένα κράτος στα όρια του 1967. Η τελετή, που έγινε υπό τις ύβρεις εκατοντάδων ακροδεξιών και άλλων Ισραηλινών που κατηγορούσαν τους υπογράφοντες για «προδοσία», έληξε με τη διαπίστωση ότι «μοναδικός δρόμος για επίτευξη ειρήνης είναι ο ολικός και άνευ όρων τερματισμός της ισραηλινής κατοχής».

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Συνεργασία υπογράφηκε Αργεντινής και Βραζιλίας για την παραγωγή μεταγωγικού στρατιωτικού αεροσκάφους. Συγκεκριμένα, η βραζιλιάνικη αεροναυπηγική εταιρεία και η αργεντίνικη «Fabrica Argentina de Aviones» θα προχωρήσουν στην κατασκευή του μεταγωγικού «KC-390», ικανού να μεταφέρει φορτίο 23 τόνων και θα είναι έτοιμο το 2013.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Ενδεχομένως μέσα στο Μάη ο πρώην πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια να επιστρέψει στην Ονδούρα, όπως ανακοίνωσε ο Χουάν Μπαραόνα, συντονιστής του Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης (FNRP). Πρόκειται για εξέλιξη που, εάν γίνει, θα εντάσσεται στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πρόσφατα για επιστροφή της Ονδούρας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS).

ΠΙΟΝ ΓΙΑΝΓΚ.-- Δέκα Βορειοκορεάτες ψαράδες που απελευθερώθηκαν έπειτα από σύλληψη και κράτηση 50 ημερών από τις αρχές της Ν. Κορέας κατήγγειλαν χτες πως αυτοί και άλλα 21 άτομα (γυναίκες και άνδρες) που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος έπεσαν θύματα αφόρητης ψυχολογικής και σωματικής βίας προκειμένου να πειστούν να αυτομολήσουν στη Ν. Κορέα. Το ίδιο 24ωρο, ανακοινώθηκε το ταξίδι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ στη ΛΔ Κορέας, από τις 26 ως τις 28 τρέχοντος μηνός, ενώ ακολούθως θα μεταβεί και στη γείτονα Ν. Κορέα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Λι Μιουνγκ - Μπακ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ