Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΑΜΑ.- Σε θάνατο καταδικάστηκαν τέσσερις συλληφθέντες στα σφοδρά επεισόδια που συγκλόνισαν το εμιράτο του Μπαχρέιν το Φεβρουάριο, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία δύο αστυνομικών. Η σιιτική αντιπολίτευση υπαινίχθηκε ότι στις καταδίκες υπάρχουν και πολιτικά κίνητρα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.- Δέκα νεκρούς και τουλάχιστον 20 τραυματίες άφησε πίσω του ο καμικάζι που ανατινάχθηκε σε σιιτικό τέμενος στην Μπάλαντ Ρουζ, βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας χτες το απόγευμα.

ΚΑΪΡΟ.- Επισπεύδεται η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να εξεταστούν, όπως ανακοινώθηκε, «οι επικίνδυνες εξελίξεις σε αρκετές αραβικές χώρες, όπως οι Συρία, Υεμένη και Λιβύη». Τελικά, η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μάη.

ΜΑΪΑΜΙ.- Ο γνωστός εγκληματίας Ορλάντο Μπος πέθανε την Τετάρτη στο Μαϊάμι σε ηλικία 84 χρόνων, που παρόλο το εγκληματικό του παρελθόν κυκλοφορούσε ελεύθερα στους δρόμους της αμερικανικής πόλης. Ο Μπος - μαζί με τον Ποσάδα Καρίλες - θεωρείται υπεύθυνος για μια σειρά εγκληματικών επιθέσεων ενάντια στην Κούβα, μεταξύ των οποίων και οι βομβιστικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία της Αβάνας το 1997 με αποτέλεσμα το θάνατο ενός Ιταλού τουρίστα, αλλά και την κατάρριψη κουβανικού αεροσκάφους το 1976 όπου σκοτώθηκαν όλοι οι 73 επιβαίνοντες.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον καταδίκασε χτες την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία - περιοχές που εδώ και χρόνια έχουν αποσχιστεί από τη Γεωργία - χωρίς προηγούμενη έγκριση της κυβέρνησης της Τιφλίδας. Η ίδια υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν θεωρεί τις επισκέψεις αυτές συμβατές με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας.

ΠΡΑΓΑ.- Ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο της χώρας έλαβε - όπως αναμενόταν - την Τρίτη η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της Τσεχίας, καθώς 114 βουλευτές εξέφρασαν τη στήριξή τους στο σύνολο των 200. Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας το καταψήφισαν. Η πρόταση μομφής είχε κατατεθεί από το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα μετά από σκάνδαλο που ξέσπασε στους κόλπους του συνασπισμού, στο οποίο εμπλέκεται ο τότε υπουργός Μεταφορών Βιτ Μπάρτα του Κόμματος «Δημοσίων Υποθέσεων», ο οποίος φέρεται να έχει χρηματίσει μέλος του για να εξασφαλίσει τη στήριξή του.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.- Διακήρυξη με την οποία εκφράζεται αντίθεση στη δρομολόγηση δημοψηφίσματος τον ερχόμενο Ιούνη από τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας εξέδωσε χτες η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Υποστηρίζει ότι καμιά από τις δύο οντότητες της χώρας «δεν έχει τη δυνατότητα να αμφισβητεί τους κυβερνητικούς θεσμούς, που εδραιώθηκαν στη βάση του Συντάγματος της Βοσνίας και των νόμων»...

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.- Σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης μελών της Προεδρικής Φρουράς της Ακτής Ελεφαντοστού ο 47χρονος Ιμπραχίμ Κουλιμπάλι, ο μέχρι πρότινος πολέμαρχος υποστηριχτής του νυν προέδρου Αλασάν Ουατάρα που τον βοήθησε να ανέβει στην εξουσία με τη δύναμη των όπλων του.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΟΚΙΟ.- Εκπρόσωπος της εταιρείας Σόνι (SONY) επιβεβαίωσε χτες πως τελικά εκπλάπησαν από βάση διαδικτυακών δεδομένων της παιχνιδομηχανής Playstation και της ψυχαγωγικής πλατφόρμας QRIOCITY (της ίδιας εταιρείας) οι προσωπικές πληροφορίες 77.000.000 χρηστών σε 60 χώρες από τις 17 έως τις 19 τρέχοντος μηνός.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ._ Μικρή ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες που στήθηκαν χτες στις βόρειες νιγηριανές πολιτείες Μπάουτσι και Καντούνα για την ανάδειξη νέων κυβερνητών προφανώς εξαιτίας των πρόσφατων βίαιων επεισοδίων που προκάλεσαν το θάνατο 500 ατόμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ