Σάββατο 7 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΑ'Α.-- Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν και χτες τους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της Υεμένης ζητώντας την άμεση παραίτηση από την προεδρία του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ο οποίος για πολλοστή φορά υπαναχώρησε αρνούμενος να υπογράψει το σχέδιο αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει εκπονήσει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και προβλέπει την αποχώρησή του από την εξουσία με εγγυήσεις αμνηστίας, τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διενέργεια εκλογών με νέο εκλογικό νόμο καθώς και αλλαγή συντάγματος.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Κλιμακώνεται περαιτέρω η αντιπαράθεση ανάμεσα στον ανώτατο θρησκευτικό άρχοντα του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, η οποία έχει ανοιχτά εκδηλωθεί εδώ και ένα μήνα με αφορμή την απόλυση από τον Αχμαντινετζάντ του υπουργού Πληροφοριών, τον οποίο επανατοποθέτησε στη θέση του ο Αγιατολάχ. Πίσω από αυτήν την αντιπαράθεση φέρεται να κρύβεται η προσπάθεια του Αχμαντινετζάντ να αποψιλώσει τις εξουσίες του ιερατείου υπέρ πιο εθνικιστικών στοιχείων, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρές έριδες και κλυδωνισμούς. Ο Αγιατολάχ φέρεται να διεμήνυσε στον Αχμαντινετζάντ να ετοιμάζει την παραίτησή του αν δε δεχτεί πίσω τον υπουργό.

ΜΑΡΑΚΕΣ.-- Με τηλεχειριστήριο πυροδότησε τις δύο βόμβες που είχε τοποθετήσει στο καφέ «Αργκάνο», στο πιο τουριστικό σημείο της μαροκινής πόλης, την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα ένας από τους τρεις υπόπτους που έχουν συλληφθεί για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους (εκ των οποίων οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες) και τραυμάτισε περισσότερους από 50. Οι μαροκινές αρχές υποστηρίζουν ότι ο κύριος ύποπτος είναι γνωστός θιασώτης της «αλ Κάιντα του Μάγρεμπ».

ΛΑ ΠΑΣ.-- Ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, Τίτο Γκαραντίγιας, τέθηκε επικεφαλής των ερευνών των αρχών της Βολιβίας για την ανεύρεση ενός μικρού αεροσκάφους Τσέσνα το οποίο μετέφερε 4 υπαλλήλους του ΟΗΕ, αρμόδιους για θέματα ναρκωτικών και δύο μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και έχει εξαφανιστεί από την Πέμπτη.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Στις 23 Μάη θα γίνει η εκταφή της σορού του πρώην προέδρου της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, στο πλαίσιο της έρευνας που ξανάρχισε, μετά την αποδοχή του αιτήματος της οικογένειάς του προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτοκτόνησε ή αν δολοφονήθηκε κατά το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ