Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛONΔΙΝΟ.-- Η ερευνητική επιτροπή για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ θα δημοσιεύσει τα συμπεράσματά της το δεύτερο εξάμηνο του έτους και σε κάθε περίπτωση όχι πριν την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου τον Οκτώβρη, ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρός της Τζον Τσίλκοτ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ενοχο έκρινε χτες δικαστήριο του Μονάχου τον Τζον Ντεμγιανγιούκ, για τη συμμετοχή του στην εξόντωση 27.900 Εβραίων στο ναζιστικό στρατόπεδο Σομπιμπόρ στην Πολωνία στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και τον καταδίκασε σε πενταετή ποινή κάθειρξης για συνέργεια σε μαζική δολοφονία.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Το εθνικιστικό κόμμα «Αληθινοί Φινλανδοί» - που απέσπασε μεγάλα κέρδη στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Απρίλη καθώς αύξησε το ποσοστό του από 4,1% στο 19% - ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, ισχυριζόμενο ότι δεν μπορεί να είναι μέρος μιας κυβέρνησης που στηρίζει τη «διάσωση» της Πορτογαλίας, αλλά και άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Η ΠΓΔΜ θα πρέπει να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε χτες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν μετά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτηρίζοντας «αφύσικο» το γεγονός ότι έξι χρόνια μετά το χαρακτηρισμό της χώρας ως υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ δεν έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες ένταξης.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Ο ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Ουγκάντα, Κίτζα Μπεσίγκε, επέστρεψε χτες στη χώρα του από το Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου είχε νοσηλευτεί μετά τον άσχημο τραυματισμό του σε διαδήλωση κατά της ακρίβειας από αστυνομικούς. Νωρίτερα είχε γίνει η τελετή ορκωμοσίας του προέδρου της Ουγκάντας Γιοβέρι Μουσεβένι που μονοπωλεί την εξουσία 25 χρόνια.

ΤΟΚΙΟ.-- Χειρότερη βλάβη απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί υπέστη ο υπ' αριθμόν ένα αντιδραστήρας στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα στη Βορειοανατολική Ιαπωνία, καθώς η στάθμη του νερού είχε μειωθεί πολύ περισσότερο, αφήνοντας εντελώς ακάλυπτες τις ράβδους πυρηνικού καυσίμου. Παράλληλα, η ιαπωνική κυβέρνηση συνέστησε τη σφαγή χιλιάδων ζώων που εκτρέφονταν εντός της ζώνης αποκλεισμού των 20 χλμ από το σταθμό της Φουκουσίμα.

KINΣΑΣΑ.-- Κάθε ώρα στη ΛΔ Κονγκό βιάζονται 48 κορίτσια και γυναίκες, εκτιμά η έκθεση της Αμερικανικής Εφημερίδας Δημόσιας Υγείας, που σε έρευνά της διαπίστωσε το βιασμό 400.000 γυναικών από 15 έως 49 ετών το διάστημα 2006-07.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ