Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι προσπάθειες της BP να συνάψει στρατηγική συνεργασία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας «Rosneft» - συμφωνία ανταλλαγής μετοχών 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εξερεύνηση της Αρκτικής - καθώς οι εταίροι της στην TNK-BP κέρδισαν τη δικαστική μάχη, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία αυτή παραβιάζει τη δική τους συμφωνία με τη BP.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αργεντινής οκτώ πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους του δικτατορικού καθεστώτος για την εκτέλεση είκοσι δύο ατόμων, τα περισσότερα μέλη των Μοντονέρος, στις 13 Δεκέμβρη 1976, στην πόλη Μαργκαρίτα Μπελέν.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας πραγματοποιεί από χτες τετραήμερη επίσκεψη στην Ιρλανδία, η οποία χαρακτηρίζεται ιστορική, καθώς είναι η πρώτη φορά που μονάρχης του βρετανικού θρόνου επισκέπτεται τη χώρα μετά την ανεξαρτησία της και τον πολύχρονο αγώνα ενάντια στη βρετανική κυριαρχία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι Σερβοβόσνιοι δε θα πρέπει να περιμένουν αλλαγές στη Συνθήκη του Ντέιτον για τη Βοσνία, δήλωσε χτες η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον, από την Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Η Κλίντον από την πλευρά της εξέφρασε «ανησυχία» για τη «σταθερότητα» στην περιοχή.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μουσταφά Τσέριτς, ανήγγειλε «επανάσταση» των ισλαμιστών στο Σεράγεβο εάν υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών με αφορμή την απόφαση του υπουργείου Παιδείας στο καντόνι της βοσνιακής πρωτεύουσας, βάσει της οποίας οι μαθητές στα δημοτικά σχολεία στο εξής θα αξιολογούνται με περιγραφική και όχι με αριθμητική βαθμολογία.

TOΚΙΟ.-- Επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας για την επίσκεψη ομάδας Ρώσων αξιωματούχων, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Ιβάνοφ, στις Κουρίλες Νήσους έκανε η ιαπωνική κυβέρνηση, που αμφισβητεί τη ρωσική κυριαρχία στα νησιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ