Τρίτη 31 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Τουλάχιστον το 60% των Σλοβένων είναι απογοητευμένο από τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το 2022 θα κλείσει όλους τους πυρηνικούς της σταθμούς η Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος, Νόρμπερτ Ρότγκεν. Με την υλοποίηση αυτής της απόφασης, η Γερμανία θα είναι η πρώτη χώρα που διακόπτει τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφός της.

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-- Επίσημη επίσκεψη στην Ουρουγουάη πραγματοποιεί από χτες η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, όπου αναμένεται να υπογράψει στη συνάντησή της με τον Ουρουγουανό ομόλογό της, Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, σειρά συμφωνιών ενίσχυσης της συνεργασίας και των σχέσεων των δύο χωρών, ειδικά στους τομείς των υποδομών και της ενέργειας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στόχος μιας «σοβαρής και ανένδοτης» απόπειρας ηλεκτρονικής εισβολής, στην οποία όμως δεν υποκλάπηκαν ευαίσθητα δεδομένα, έγινε -κατά την ανακοίνωσή της- η μεγαλύτερη αεροδιαστημική εταιρεία του κόσμου και μεγαλύτερος προμηθευτής αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ, «Lockheed Martin».

XAΡTOΥΜ.-- Ο Νοτιοσουδανός υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Τζέιμς Κοκ Ρουέα, ανακοίνωσε τριπλασιασμό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην πετρελαιοφόρα περιοχή Αμπγέι. Δήλωσε έτσι ότι ανέρχονται σε πάνω από 150.000 οι άστεγοι, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για μία νέα μείζονα ανθρωπιστική καταστροφή λόγω ελλείψεων σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

ΓΚΑΜΠΟΡΟΝΕ.-- Συνελήφθη χτες ο Πελότσουε Μπάενγκ, ανώτερο συνδικαλιστικό στέλεχος της Ενωσης Εργαζομένων στον τομέα της Υγείας της νοτιοαφρικανικής Μποτσουάνα, με την κατηγορία της αντίστασης και «επίθεσης» κατά των αρχών. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από καταβολή εγγύησης 30 δολαρίων κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους επί ενάμιση μήνα δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους απεργούς, για να τερματίσουν τον αγώνα τους.

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον 85 άτομα έχασαν τη ζωή τους από χολέρα στη Σομαλία, ενώ δεκάδες άλλοι νοσούν μέσα στον τελευταίο μήνα από την ίδια αιτία.

ΒΑΛΕΤΑ.-- Το 52,67% των κατοίκων της Μάλτας ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης του διαζυγίου, κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή στη χώρα, με τη συμμετοχή να φτάνει το 72%.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Την πρόθεσή τους να παραμείνουν στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης εξέφρασαν την Κυριακή το απόγευμα οι διαδηλωτές του λεγόμενου «Κινήματος 15 Μάη» για «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα». Ενας από τους διοργανωτές ωστόσο υποστήριξε πως θα επιχειρηθεί να μειωθεί το πλήθος των συγκεντρωμένων, ύστερα από «παράπονα» που έχουν εκφράσει οι καταστηματάρχες της γύρω περιοχής.

ΡΩΜΗ.-- Το Μιλάνο - γενέτειρα του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και έδρα των επιχειρήσεών του - και η Νάπολη φέρεται να περνούν στα «χέρια» του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος» μετά το δεύτερο γύρo των δημοτικών εκλογών, που διεξήχθησαν στην Ιταλία την Κυριακή και τη Δευτέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ