Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΒΑΝΑ.-- Την κουβανική πρωτεύουσα επισκέπτεται ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, όπου είχε συνάντηση χτες με τον Κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο. Κύριο θέμα των συνομιλιών τους ήταν η πρόοδος των κοινωνικών προγραμμάτων συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, Αθλητισμού, Γεωργίας, εξοικονόμησης Ενέργειας, Πληροφορικής κ.ά.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Κατά πλειοψηφία (με 487 ψήφους υπέρ, 77 κατά και 29 αποχές) ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκθεση που τάσσεται υπέρ της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη συνθήκη του Σένγκεν. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί και από το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τη διάλυση του καταυλισμού των σκηνών στην Πουέρτα ντελ Σολ, στη Μαδρίτη, αποφάσισαν χτες οι διαδηλωτές του λεγόμενου κινήματος «Πραγματική Αλλαγή Τώρα», ύστερα από γενική τους συνέλευση, υποστηρίζοντας πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με σειρά διαδηλώσεις τις επόμενες εβδομάδες.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας εκτόξευσε πύραυλο τύπου «KN-06» στην Κίτρινη Θάλασσα στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, μετέδωσε χτες το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων «Yonhap».

ΤΟΚΙΟ.-- Συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας κατά 0,7% το τρέχον έτος, λόγω των επιπτώσεων του σεισμού και του τσουνάμι της 11ης Μάρτη, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανοί επιστήμονες ταυτοποίησαν τέσσερις νέους ιούς στις μέλισσες που εκτρέφονται στις κυψέλες στις ΗΠΑ. Με την ταυτοποίηση των τεσσάρων αυτών νέων ιών, που προστίθενται στους 23 που έχουν ήδη καταγραφεί, οι επιστήμονες θα κατανοήσουν καλύτερα τους λόγους εξαφάνισης του 30% του πληθυσμού των μελισσών στις ΗΠΑ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τη συνέχιση της χειρότερης επισιτιστικής κρίσης των τελευταίων ετών σε χώρες της ανατολικής Αφρικής όπως η Αιθιοπία, η Κένυα και η Σομαλία λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας διαβλέπει το αμερικανικό «Δίκτυο Εγκαιρης Προειδοποίησης Λιμού» («Fewsnet»).

ΤΥΝΙΔΑ.-- Τη διεξαγωγή των πρώτων βουλευτικών εκλογών, από τις οποίες θα προκύψει συντακτική βουλή, στις 23 Οκτώβρη, ανακοίνωσε χτες ο «μεταβατικός» πρωθυπουργός Μπέζι Κάιντ Εσέμπσι, υπό την πίεση αντιπολιτευόμενων κομμάτων και οργανώσεων που ζητούσαν να μη γίνουν εκλογές στις 24 Ιούλη, όπως είχε προγραμματιστεί. Ο Εσέμπσι ζήτησε να «σταματήσουν μετά και από την απόφαση αυτή οι διαδηλώσεις και οι απεργίες, γιατί η οικονομία της χώρας δεν τις αντέχει».

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Τέσσερις αγρότες, μέλη του MUCA και άλλων συνδικάτων, έχουν δολοφονηθεί το τελευταίο τριήμερο, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από σφαίρες και δεκάδες βρίσκονται υπό διωγμό στο Μπάχο δελ Αγουάν. Η Ονδούρα μπορεί να επέστρεψε στους κόλπους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, όμως οι σφοδρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δολοφονίες συνεχίζονται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ