Πέμπτη 23 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΓΑ.-- Η Λετονία θα ζητήσει στήριξη από το ΝΑΤΟ, αν η Ρωσία αναπτύξει τα πολεμικά πλοία «Mistral» στη Βαλτική Θάλασσα, καθώς, όπως υποστήριξε χτες ο υπουργός Αμυνας Αρτίς Παμπρίκς, θα προκαλέσει αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή. Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γαλλία για την αγορά δύο «Mistral», τα οποία θα είναι έτοιμα έως και το 2015. Πρόκειται για πολεμικά πλοία που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν 16 ελικόπτερα και δεκάδες θωρακισμένα οχήματα και μπορούν να πλέουν κοντά στις ακτές και να αποβιβάζουν στρατό.

ΡΩΜΗ.-- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες έξω από τη Βουλή στη Ρώμη εργαζόμενοι που ανήκουν στο συνδικάτο «Cobas» και στο έκτακτο προσωπικό των ιταλικών σχολείων (που βάσει των νέων ρυθμίσεων αναμένεται να απολυθούν) φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις προγραμματικές δηλώσεις που εκείνη την ώρα παρουσίαζε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εντός του κτιρίου. Ο ίδιος αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες βδομάδες τη φορολογική μεταρρύθμιση, που, όπως υποστήριξε, θα αποτελείται από τρεις φορολογικές κλίμακες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Να μην αναμειχθούν στη διένεξη που αφορά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ζητά η Κίνα από τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι παρέμβαση της Ουάσιγκτον θα περιπλέξει τα πράγματα, ενώ το Πεκίνο εκφράζει την ανησυχία του για τη συχνότητα των «προκλήσεων» που αφορούν την περιοχή και προέρχονται από άλλες χώρες.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Προειδοποίηση για αποχή από το νέο τουρκικό Κοινοβούλιο, που μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη των εκλογών, απηύθυναν οι Κούρδοι βουλευτές, μετά την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να στερήσει τη βουλευτική έδρα από τον Κούρδο πολιτικό, Χατίπ Ντιτσλέ, επικαλούμενο καταδίκη του συγκεκριμένου για «προπαγάνδα υπέρ ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», υπονοώντας σχέσεις με το ΡΚΚ.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΖΑΝΕΪΡΟ.-- Μία νέα φυλή αυτοχθόνων εντοπίστηκε σε μία περιοχή του Αμαζονίου, στην κοιλάδα Ζαβάρι, στη βορειοδυτική Βραζιλία στα σύνορα με το Περού, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Εθνικού ιδρύματος Ινδιάνων (Funai). Οι αυτόχθονες της κοιλάδας Ζαβάρι απειλούνται από τις παράνομες δραστηριότητες των υλοτόμων και των χρυσοθήρων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Οπως έγινε γνωστό, ο ευρωβουλευτής Ρούι Ταβάρες από το οπορτουνιστικό «Αριστερό Μπλόκο» της Πορτογαλίας (μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς όπου συμμετέχει ο ΣΥΝ) ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα του και την ευρωκοινοβουλευτική συνομοσπονδιακή ομάδα GUE/NGL και προσχωρεί ως ανεξάρτητος στην ομάδα των Πρασίνων. Φυσικά, η βάση για την κίνηση αυτή είναι η κοινή ιδεολογικοπολιτική βάση διαχείρισης του καπιταλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ