Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ.-- Σφοδρές μάχες διεξήχθησαν χτες μεταξύ Λίβυων αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι για τον έλεγχο της στρατηγικής πόλης Ζλίτεν, ανατολικά της Τρίπολης. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Λίβυου ηγέτη φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο απέναντι στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από το αν το ΝΑΤΟ θα σταματήσει τις αεροπορικές του επιδρομές.

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η πείνα στο Κέρας της Αφρικής οφείλεται εν μέρει σε μια «συλλογική αποτυχία τερματισμού του πολέμου στη Σομαλία» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (BAD) Ντόναλντ Καμπερούκα, κατηγορώντας τους ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» πως «παίζουν με τη ζωή του σομαλικού λαού». Απηύθυνε επιπλέον έκκληση για αύξηση της επιμελητειακής βοήθειας προς την ένοπλη δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία (AΜΙSOM) με πρόσχημα την «αποκατάσταση της σταθερότητας».

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η Εθνική Ενωση των εργαζομένων στα Ορυχεία (NUM) της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε χτες ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τις εταιρείες του κλάδου των χρυσωρυχείων για τις νέες συλλογικές συμβάσεις με μισθολογικές αυξήσεις ως 10%.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Για ένατη ημέρα συνεχίστηκε χτες η απεργία πείνας 16 μεταλλωρύχων στο ορυχείο χρωμίου της Μπουλκίζας, στο βορειοανατολικό τμήμα της Αλβανίας, οι οποίοι διεκδικούν αύξηση των μισθών τους κατά 40% (σήμερα κυμαίνεται στα 272,5 - 287 ευρώ), μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αφού σε διάρκεια δύο χρόνων 16 μεταλλωρύχοι έχασαν τη ζωή τους. Οι απεργοί, που βρίσκονται σε βάθος 1.400 μέτρων, έχουν τη συμπαράσταση 600 μεταλλωρύχων που βρίσκονται στην επιφάνεια του ορυχείου. Σημειώνεται πως αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ύστερα από τρεις εβδομάδες απεργίας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Πιέσεις στο Μαυροβούνιο για «εδραίωση της έννομης τάξης» άσκησε χτες η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Ποντγκόριτσα, Σου Μπράουν.

ΚΑΪΡΟ.-- Απελευθερώθηκε χτες βράδυ η Σάιμα Χαλίλ, δημοσιογράφος του ΒΒC που είχε συλληφθεί προχτές από τον αιγυπτιακό στρατό στη διάρκεια επιχείρησης απομάκρυνσης των σκηνών διαδηλωτών στο κέντρο της πλατείας Ταχρίρ στο Κάιρο. Ενώ σήμερα υποτίθεται πως θα ξεκινήσει η δίκη σε βάρος του 83χρονου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ...

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Βίντεο από τις απελάσεις οικονομικών προσφύγων στη Μαλαισία θα ανεβάσουν οι αρχές της Αυστραλίας στις δημοφιλείς ιστοσελίδες «You Tube» (Γιου-Τιουμπ) και «Facebook» (Φέισμπουκ) προκειμένου να αποτρέψουν νέα κύματα μεταναστών προς τη χώρα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ» υποστηρίζει ότι πράκτορες της «Μοσάντ» (ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες) βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του 35χρονου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Νταριούς Ρεζαειντζάμπ την περασμένη βδομάδα, επικαλούμενο «πηγή στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες».

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Επίσημη συνάντηση πραγματοποίησαν χτες οι πρόεδροι της Αργεντινής και της Ουρουγουάης, Κριστίνα Φερνάντες και Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, στο πλαίσιο της οποίας υπέγραψαν σειρά συμφωνιών ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας κατά κύριο λόγο στους τομείς Ενέργειας και Εμπορίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Συνολικά 3.000 θέσεις εργασίας θα περικόψει στη διάρκεια του 2011 η Βρετανική τράπεζα Barclays. Τις τελευταίες εβδομάδες, μειώσεις προσωπικού έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες HSBC, Goldman Sachs, Credit Suisse και UBS.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Καταγγελία στο Συνταγματικό Δικαστήριο υπέβαλαν 3 βουλευτές των Πρασίνων αναφορικά με το απόρρητο, το οποίο φέρεται να διατηρεί η γερμανική κυβέρνηση ως προς την πιθανή πώληση τανκς στη Σαουδική Αραβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ