Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Νεκρός από έκρηξη βόμβας παγιδευμένου αυτοκινήτου έπεσε αξιωματούχος στην επαρχία Κουντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν. Νωρίτερα είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι νεκρός ήταν ο επικεφαλής της αφγανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην επαρχία Κουντούζ, η οποία όμως διαψεύστηκε.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε δύο ανεξάρτητες εταιρείες θα διαχωριστεί η πολυεθνική εταιρεία τροφίμων «Kraft», ενώ αναμένεται ότι οι δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν την ανεξάρτητη πορεία από το τέλος του 2012. Η μία εταιρεία θα περιλαμβάνει όλες τις μάρκες των σνακ, όπως οι τσίχλες «Trident», τα μπισκότα «Oreo» και την «Cadbury», ενώ η δεύτερη εταιρεία θα έχει βάση στη Β. Αμερική και θα περιλαμβάνει το κομμάτι των τροφίμων με ετικέτες όπως η «Kraft», η «Philadelphia» και η «Capri Sun».

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Σε συγκρούσεις αστυνομικών με ισλαμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χάραμ» στη βορειοανατολική Νιγηρία σκοτώθηκαν δύο άμαχοι, που βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Στο μεταξύ το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον διαπίστωσε χτες εκτεταμένες οικολογικές ζημίες από μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που έχει μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, την τοπική χλωρίδα στη γη της φυλής των Ογκόνι. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 30 χρόνια για να καθαριστεί μία περιοχή 80,583 τ.χλμ.

ΠΙΟΝ ΓΙΑΝΓΚ.-- Δύο κινέζικα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ελλιμενίστηκαν χτες σε λιμάνι της ΛΔ Κορέας, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων ενόψει και των επετειακών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τη σύναψη συνθήκης φιλίας. Το ίδιο 24ωρο η βορειοκορεατική Γραμματεία Επιτροπών Ειρηνικής Επανένωσης της Κορέας καταδίκασε τις ψευδείς κατηγορίες περί κατασκοπείας από τη γείτονα Νότια Κορέα, μετά τη σύλληψη πέντε ατόμων με την κατηγορία της κατασκοπείας.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Δύο ακτιβίστριες από το Μπαχρέιν που κρατούνται εξαιτίας της εμπλοκής τους στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις του Φλεβάρη, ξεκίνησαν χτες απεργία πείνας διαμαρτυρόμενες για τις οικτρές συνθήκης σύλληψης και το βασανισμό τους.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ο αρχηγός στρατού στην Ινδονησία, στρατηγός Πραμόνον Εντχι Γιουμπόγο, ανακοίνωσε χτες την έναρξη επιχειρήσεων κατά αυτονομιστών στην ανατολική επαρχία της Παπούα, οι ένοπλες επιθέσεις των οποίων την τελευταία βδομάδα προκάλεσαν το θάνατο δύο στρατιωτών, τριών πολιτών και τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους με 10 επιβαίνοντες.

ΤΟΚΙΟ.-- Τους επικεφαλής της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, της Υπηρεσίας Φυσικών Πηγών και Ενέργειας και τον υφυπουργό Οικονομίας - Εμπορίου και Βιομηχανίας απάλλαξε χτες από τα καθήκοντά τους ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπάνρι Καϊέντα, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκαν την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα, αλλά και για μια σειρά σκάνδαλα, τα οποία ενίσχυσαν τη δυσπιστία της κοινής γνώμης απέναντι στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σε πυρηνικούς σταθμούς.

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.-- Η Κίνα εξέφρασε χτες «έντονη δυσαρέσκεια» και χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την ετήσια έκθεση για την άμυνα της Ιαπωνίας, στην οποία το Τόκιο κατηγορεί το Πεκίνο για αδιαφάνεια στο στρατιωτικό προϋπολογισμό του και διατυπώνει ανησυχίες για τη δραστηριότητα σινικών πολεμικών πλοίων σε μεθοριακές παράκτιες περιοχές της Ιαπωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ