Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.-- Τρία παιδιά, ηλικίας από 6 έως 10 ετών, πέθαναν και περισσότερα από 50 αρρώστησαν σοβαρά στο Περού μετά την κατανάλωση σχολικού γεύματος με ρύζι και ψάρι, το οποίο - σύμφωνα με τις αρχές - είχε μολυνθεί με ποντικοφάρμακο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα σχολικά γεύματα προέρχονταν από ειδικό κυβερνητικό πρόγραμμα επισιτισμού για τους φτωχούς.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων της «Ματωμένης Κυριακής» - τα αιματηρά γεγονότα του Ιανουρίου του 1972 όταν οι βρετανικές αρχές άνοιξαν πυρ κατά διαδήλωσης στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας. Η αποζημίωση των θυμάτων αποτελεί τη συνέχεια της προσπάθειας ξεπλύματος του εγκλήματος, προσπάθεια που ξεκίνησε με τη δημόσια συγνώμη του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, πέρσι, 38 ολόκληρα χρόνια μετά.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 15 τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι 9 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση , από έκρηξη κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε πυλώνα του κεντρικού υδροηλεκτρικού σταθμού Μπρούνο Σεϊντέλ, στην επαρχία Κάλδας στην κεντρική Κολομβία.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Χιλιάδες δάσκαλοι διαδήλωσαν χθες στο Ακαπούλκο, της επαρχίας Γκερέρο ενάντια στη βία των αρχών και κυρίως των εγκληματικών συμμοριών που απειλεί άμεσα τη ζωή τους, την εργασία τους αλλά και στην πολιτική των εκβιασμών καθώς οι συμμορίες επιβάλλουν την καταβολή «καθημερινού ποσού» για να μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Δύσκολη αποδεικνύεται η επίσημη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ' στην πατρίδα του, τη Γερμανία, καθώς αρκετοί βουλευτές εκ των προτέρων έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν την ομιλία του στο Μπούντεσταγκ, ενώ διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν τόσο στο Βερολίνο, όσο και σε άλλες πόλεις.

ΛΟΥΣΑΚΑ._Ταραχές και επεισόδια σημειώθηκαν και χτες σε τουλάχιστον δύο πόλεις της βόρειας Ζάμπιας μεταξύ υποστηριχτών της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου Ρουπία Μπάντα για «μαγείρεμα» των αποτελεσμάτων από τις τριπλές προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές, που διεξήχθησαν την περασμένη Τρίτη σε μία χώρα που είναι από τις μεγαλύτερες εξαγωγείς χαλκού παγκοσμίως. Η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων σε 85 από τις 150 εκλογικές περιφέρειες έδειχνε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Μάικλ Σάτα να προηγείται με περίπου 43% και ο απερχόμενος πρόεδρος Ρουπία Μπάντα με 36%.

ΝΤΑΚΑΡ._ Η κυβέρνηση του 85χρονου προέδρου της Σενεγάλης Αμπντουλάγε Ουάντε ακύρωσε χτες όλες τις πολιτικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις που προγραμμάτιζαν για σήμερα κόμματα της αντιπολίτευσης με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου, κηρύσσοντας προσχηματικά τη χώρα σε κατάσταση πένθους για το θάνατο του αντιπροέδρου της βουλής.

ΜΑΚΧΑΤΣΚΑΛΑ._ Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και πάνω από 61 τραυματίστηκαν - δύο εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση - κατά τη διάρκεια δύο εκρήξεων που σημειώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, το Μακχατσκάλα. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ρία Νόβοστι» δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν, το πρώτο σε κεντρική πλατεία και το δεύτερο 15 λεπτά αργότερα με στόχο αστυνομικά οχήματα που κατευθύνονταν στην πλατεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ