Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΑ'Α.-- Σφοδρά πυρά και εκρήξεις συγκλόνιζαν και χτες αρκετές συνοικίες της υεμενίτικης πρωτεύουσας καθώς, μέρα με τη μέρα, κλιμακώνονται οι μάχες ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον, επί δεκαετίες, ισχυρό άνδρα της χώρας, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, και στις δυνάμεις που έχουν λιποτακτήσει υπό τον στρατηγό Αλί Μόχσεν, μάχες που γίνονται για την εξουσία από μερίδες της αστικής τάξης σε βάρος του λαού που λιμοκτονεί. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

ΚΑΪΡΟ.-- Να μποϊκοτάρουν τις πρώτες, μετά Μουμπάρακ, εκλογές, των οποίων την έναρξη ανά γύρους και ανά περιφέρεια, στις 28 Νοέμβρη, ανακοίνωσε το στρατιωτικό συμβούλιο που έχει τα ηνία της χώρας από το Φλεβάρη, απειλούν πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων τόσο οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και πολλοί σύμμαχοί τους αλλά και πολλά κοσμικά κόμματα. Ζητούν ν' αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να μην παραχωρείται το 1/3 των εδρών της Βουλής σε «άτομα» όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σκληρή επίθεση κατά του Ιρανού Προέδρου αλλά και των σιιτών εξαπέλυσε, με γραπτό μήνυμά της, η ισλαμιστική «Αλ Κάιντα» κατηγορώντας τον Αχμαντινετζάντ και τους σιίτες «ότι δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι η "Αλ Κάιντα" είναι πραγματικά πίσω από τις επιθέσεις στους Δίδυμους πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, για να μην αποκαλυφθεί πόσο συμβιβασμένοι είναι με τις ΗΠΑ».

ΒΟΣΤΟΝΗ.-- Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν στη Βοστόνη τον 26χρονο Ρεζβάν Φερντάους, Αμερικανό υπήκοο, ο οποίος φέρεται ότι σχεδίαζε να επιτεθεί εναντίον του αμερικανικού Πενταγώνου και του Κογκρέσου με τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα φορτωμένα με εκρηκτικά για λογαριασμό της... «Αλ Κάιντα».

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Η Γερουσία της Αϊτής ενέκρινε ψήφισμα για την απομάκρυνση των μελών του κατοχικού στρατού του ΟΗΕ, Minustah. Εντούτοις το Κογκρέσο θα απορρίψει το σχέδιο του Προέδρου Μισέλ Μαρτελί για την ανασύσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που διαλύθηκαν το 1995 από τον πρώην Πρόεδρο Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, όπως δηλώνουν στελέχη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Uniti.

ΣΟΦΙΑ.-- Ενταση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο χωριό Κατουνίτσα στη Βουλγαρία (από τις 23 Σεπτέμβρη) μετά το θάνατο 19χρονου από αυτοκίνητο που ανήκε σε Ρομά και τον παρέσυρε. Ακολούθησαν επιθέσεις κατά Ρομά και μια σειρά κινητοποιήσεων σε διάφορες πόλεις, που ωστόσο στρέφονται κατά της κυβέρνησης. Πάντως, ο αρχηγός του κόμματος των Ρομά, «Drom», Ιλία Ιλίεφ, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης σημείωσε πως ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος «Ατάκα», Βόλεν Σιντέροφ, βρίσκεται πίσω από τις τελευταίες επιθέσεις, τονίζοντας πως υποκινεί και χρηματοδοτεί μεγάλες ομάδες ανθρώπων με την ελπίδα να κλονίσει την κυβέρνηση και να κερδίσει τις επικείμενες προεδρικές και δημοτικές εκλογές της 23ης Οκτώβρη.

AMΠΙΤΖΑΝ.-- Η κυβέρνηση του Προέδρου της δυτικοαφρικανικής Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουατάρα, ανακοίνωσε χτες ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 11 Δεκέμβρη.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ινδονησιακό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν 18 άνθρωποι, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί νωρίς χτες, συνετρίβη στη Σουμάτρα της βορειοδυτικής Ινδονησίας. Το Casa 212, το οποίο μετέφερε 15 επιβάτες και τριμελές πλήρωμα, είχε απογειωθεί από την πόλη Μεντάν στη βόρεια Σουμάτρα και είχε προορισμό τη γειτονική επαρχία Ατσεχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ