Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ.- Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από το κοινοβούλιο της Ισλανδίας διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που έχει πάρει η κυβέρνηση. Αρκετοί βουλευτές, καθώς και η πρωθυπουργός, Γιοχάνα Σιγκουρδαντότιρ και ο Πρόεδρος της χώρας Ολαφουρ Γκρίμσον, δέχτηκαν επίθεση με αβγά και γιαούρτια καθώς προσέρχονταν στον καθεδρικό ναό δίπλα στο κοινοβούλιο, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις λειτούργησαν ως ασπίδα, για την προστασία των επισήμων.

ΣΟΦΙΑ.- Μερικές εκατοντάδες Βούλγαροι διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας κατά των Ρομά, φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα, λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 23 Οκτώβρη. Ο Πρόεδρος της χώρας συγκάλεσε συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κύμα εθνικισμού, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ υποστήριξε πως τα γεγονότα αυτά είναι πολιτικά υποκινούμενα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.- Περιπλέκεται η φετινή απομονή του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής καθώς ένας από τους τρεις επιστήμονες που τιμήθηκαν χτες, ο Καναδός Ραφλ Στάινμαν πέθανε στις 30 Σεπτέμβρη. Ο Αμερικανός Μπρους Μπέτλερ (55 ετών), ο γεννημένος στο Λουξεμβούργο Γάλλος Ζιλ Οφμάν, (70 ετών) και ο Καναδός Ραλφ Στάινμαν (68 ετών) βραβεύτηκαν για τις εργασίες τους πάνω στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη θεραπεία φλεγμονωδών και αυτοάνοσων ασθενειών.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Ενοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 18 ανθρώπους σε ένα χωριό της βορειοδυτικής Νιγηρίας στο Λινγκιάντο, χωριό της πολιτείας Ζαμφάρα η οποία συνορεύει με το Νίγηρα. Οι αρχές δεν διευκρίνισαν τα αίτια της επίθεσης, όμως πολλά σπίτια του χωριού λεηλατήθηκαν από τους δράστες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ