Τρίτη 1 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ενταλμα για ανάκριση, είτε ως μάρτυρας είτε ως ύποπτη, εξέδωσε το τυνησιακό υπουργείο Δικαιοσύνης σε βάρος της Σούχα Αραφάτ, χήρας του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, για το ρόλο της σε σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος στο οποίο εμπλέκεται η οικογένεια του πρώην ισχυρού άνδρα της Τυνησίας, Μπεν Αλι. Η Σούχα Αραφάτ φέρεται να ζει τα τελευταία χρόνια στη Μάλτα.

ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Πρωθυπουργός της Κιργιζίας φαίνεται να αναλαμβάνει ο Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ ο οποίος συγκεντρώνει το 62,88% από το 95% των καταμετρημένων ψήφων των εκλογών της Κυριακής, όπως ανακοινώθηκε από την εκλογική επιτροπή, που ανέφερε επίσης πως η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 60%. Ο Ατνκχάν Μαντουμάροφ και ο Καμτσιμπέκ Τασίγεφ συγκεντρώνουν 14,9% και 14,4% αντίστοιχα, ενώ κανένας άλλος από το σύνολο των 16 υποψηφίων δεν κατάφερε να αποσπάσει πάνω από το 1% των ψήφων. Αρκετές είναι οι καταγγελίες για παρατυπίες και νοθεία κατά τη διάρκεια των εκλογών.

ΣΟΦΙΑ.-- Πρόεδρος της Βουλγαρίας αναδείχθηκε ο επιχειρηματίας και πρώην υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Εργων, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των εκλογών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Σύμφωνα με το 98% των καταμετρημένων ψήφων ο Πλεβνέλιεφ συγκεντρώνει το 52,5% των ψήφων έναντι του 47,5% που λαμβάνει ο υποψήφιος του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» Ιβάιλο Κάλφιν. Ο ηγέτης των «Σοσιαλιστών» Σεργκέι Στανίσεφ κατηγόρησε το κόμμα «GERB» του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ για «χειραγώγηση της κοινής γνώμης» καθώς και για «εξαγορά ψήφων, απειλές, πιέσεις».

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Νικητής των προεδρικών εκλογών στην Ιρλανδία ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος Μάικλ Ντ. Χίγκινς καθώς έλαβε 1.007.104 ψήφους ή ποσοστό 39,6%. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο επιχειρηματίας Σον Γκάλαχερ με ποσοστό 28,5% ενώ τρίτος με ποσοστό 13,7% βρέθηκε ο υποψήφιος του Σιν Φέιν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, Μάρτιν ΜακΓκίνες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μία «πρώιμη» χιονοθύελλα έπληξε την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους ενώ τρία εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα από το Μέριλαντ μέχρι τη Μασαχουσέτη και αρκετά είναι αυτά που θα παραμείνουν χωρίς ρεύμα για αρκετές ημέρες.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Με παρατυπίες και προβλήματα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή τοπικές εκλογές στην Κολομβία. Βάσει των προσωρινών αποτελεσμάτων ο μεγάλος χαμένος φαίνεται ότι είναι το κόμμα U, του πρώην συντηρητικού Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, ενώ νικητής στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, εκλέγεται ο Γκουστάβο Πέτρο, ένας συμβιβασμένος διαχειριστής πολιτικός που πριν λίγο καιρό ίδρυσε νέο κόμμα με τίτλο «Προοδευτικοί», φεύγοντας από την συμμαχία Εναλλακτικός Δημοκρατικός Πόλος (όπου συμμετέχει και το Κολομβιάνικο ΚΚ) και του οποίου ήταν βουλευτής.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τριάντα νεκροί, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία, στον ποταμό Καμένγκ του κρατιδίου Αρουνασάλ Πραντές, όταν η πεζογέφυρα στην οποία περπατούσαν κατέρρευσε.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ξεπέρασε, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, τον κίνδυνο της πλημμύρας το κέντρο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, ωστόσο οι πληγέντες των καταστροφικών βροχών των μουσώνων, που πλήττουν την περιοχή περισσότερο από τρεις μήνες, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- «Μόνος του» έδρασε ο 23χρονος ένοπλος Μέβλιτ Γιασάρεβιτς που άνοιξε το Σάββατο πυρ έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο, υποστήριξε χτες ο συνήγορός του, Σένατ Ντούποβατς, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται ψυχιατρική εξέταση».

ΤΟΚΙΟ.-- Μέλος της κυβερνητικής Ιαπωνικής Επιτροπής Ατομικής Υπηρεσίας στο Τόκιο ανακοίνωσε χτες ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 χρόνια για να κλείσει και να σφραγιστεί πλήρως το πυρηνικό συγκρότημα Νταϊ-ίτσι της Φουκουσίμα. Πάντως, χτες, οι πρωθυπουργοί Ιαπωνίας και Βιετνάμ συμφώνησαν να προωθήσουν τα σχέδια για εξαγωγή ιαπωνικής πυρηνικής τεχνολογίας με στόχο την οικοδόμηση πυρηνικών σταθμών στο Βιετνάμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ