Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Την υποψηφιότητά του, ως ανεξάρτητος, για την προεδρία της χώρας ανακοίνωσε, χτες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στον Νικολά Σαρκοζί και στο νεο-γκολικό κυβερνών κόμμα UMP, καθώς αναμένεται να προσελκύσει από τη δεξαμενή ψήφων του νυν προέδρου. Και όλα αυτά, ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού κόμματος, Φρανσουά Ολάντ.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ο επικεφαλής του, υπό τον Μπεν Αλι, απαγορευμένου κόμματος «Κογκρέσο για τη Δημοκρατία», Μονσέφ Μαρζούκι, που θεωρείται «κεντροαριστερός», εκλέχτηκε πρόεδρος με ψήφους 153 από 217 βουλευτές του Κοινοβουλίου που ανέδειξαν οι πρώτες εκλογές, μετά τον Μπεν Αλι. Ο Μαρζούκι αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα», που επικράτησε στις κάλπες, χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, και έχει, ήδη, κάνει μετεκλογικές συμφωνίες τόσο με το κόμμα του Μαρζούκι αλλά και με άλλα, για κυβέρνηση συνεργασίας.

ΤΟΚΥΟ.-- Νέο κατασκοπευτικό δορυφόρο εκτόξευσε η Ιαπωνία, επικαλούμενη το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας και την καταγραφή φυσικών καταστροφών στην περιοχή.

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-- Η Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur) θα αλλάξει μέρος του κανονισμού που διέπει τη λειτουργία της στην επικείμενη Σύνοδο ηγετών που θα γίνει στις 20 Δεκέμβρη προκειμένου να επιτρέψει την είσοδο της Βενεζουέλας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα. Η τελική έγκριση της εισόδου της Βενεζουέλας έχει «κολλήσει» εδώ και χρόνια, καθώς δεν εγκρίνεται από τη Γερουσία της Παραγουάης.

ΛΙΜΑ.-- Νέος πρωθυπουργός του Περού, ορκίστηκε ο Οσκαρ Βάλντες, μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών του Περού, μετά την παραίτηση του Σάλομον Λέρνερ πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έπειτα από την αποτυχία να οδηγήσει σε λύση το «αδιέξοδο» των όλο και πιο βίαιων διαδηλώσεων κατά του σχεδίου «Conga», για εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού από την αμερικανική «Newmont Mining».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε την Κυριακή έναν 36χρονο άνδρα στο κρατίδιο της Σαξονίας, ο οποίος φέρεται να παρείχε επιμελητειακή υποστήριξη στη νεοναζιστική ομάδα NSU. Αλλοι τρεις άνδρες έχουν συλληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, επίσης ως ύποπτοι για την παροχή υποστήριξης στις δραστηριότητες της οργάνωσης.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-- Σε φυλακή στον Παναμά από την Κυριακή βρίσκεται ο πρώην δικτάτορας Μανουέλ Νοριέγκα, μετά την εκδοσή του από τη Γαλλία. Ο Νοριέγκα πέρασε πάνω από 20 χρόνια στις αμερικανικές και γαλλικές φυλακές για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος και επέστρεψε στον Παναμά και τη φυλακή προκειμένου να εκτίσει ποινές 60 ετών που εκκρεμούν.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δύο μέλη της Νοτιοκορεατικής Ακτοφυλακής μαχαίρωσε χτες ένας Κινέζος ψαράς, όταν, όπως αναφέρεται, προσπάθησαν να τον σταματήσουν για έλεγχο παράνομης αλιείας στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας, στην «Κίτρινη Θάλασσα». Η Νότια Κορέα κάλεσε τον πρέσβη της Κίνας στη Σεούλ προκειμένου να του επιδώσει επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία, ωστόσο δεν υπήρξε αντίδραση από το Πεκίνο, άμεσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ