Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

KΑΪΡΟ.-- Ολοκληρώθηκαν οι τρεις φάσεις της εκλογικής διαδικασίας για τις 498 έδρες της βουλής που κρίνονται από τις λίστες των κομμάτων. Θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι το κόμμα των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» προηγείται άνετα και ακολουθεί το κόμμα των ακραίων ισλαμιστών - σαλαφιστών - «αλ Νουρ». Οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις που μποϊκοτάρισαν τις εκλογές, επικαλούμενες ότι γίνονται υπό συνεχόμενο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, υποστηρίζουν ότι οι ισλαμιστές, ιδιαίτερα οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», έχουν έρθει σε συνεννόηση με το στρατό για να διασφαλίσουν την εξουσία γι' αυτό και δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με τη συνεχιζόμενη καταστολή. Παράλληλα, συνεχίστηκε η αγόρευση του εισαγγελέα στη δίκη Μουμπάρακ, όπου τονίστηκε ότι ο ίδιος και οι γιοι του υπάρχουν ενδείξεις ότι διέταξαν δολοφονίες διαδηλωτών.

ΚΙΤΟ.-- Εφετείο του Ισημερινού επικύρωσε το πρόστιμο των 18 δισ. δολαρίων στη «Chevron Corp» για τη μόλυνση της ζούγκλας του Αμαζονίου. Πρωτοδίκως η «Chevron» είχε υποχρεωθεί να καταβάλει 8,6 δισ. δολάρια για περιβαλλοντικές ζημιές όμως το ποσό αποζημίωσης υπερδιπλασιάστηκε καθώς δε ζήτησε δημόσια συγγνώμη, όπως προέβλεπε η απόφαση. Πάντως, η πετρελαϊκή εταιρεία άσκησε και πάλι έφεση. Η «Chevron» αντιμετωπίζει παρόμοια δίωξη για περιβαλλοντικά θέματα στη Βραζιλία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε ισόβια κάθειρξη για τη ρατσιστική δολοφονία του Στίβεν Λόρενς, ενός μαύρου εφήβου το 1993, καταδικάστηκαν χτες δύο άνδρες, μια απόφαση που κλείνει μια από τις πιο διαβόητες υποθέσεις φόνων που δεν είχαν διαλευκανθεί στην πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας και υπήρξε εμβληματική για το «θεσμικό ρατσισμό» στη Βρετανία, ειδικά όσον αφορά τη λειτουργία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

BΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στις 16 του μήνα θα πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Βετσέρνιε Νόβοστι», σύμφωνα με το οποίο βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου σε περιφερειακούς οργανισμούς, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού Κουρτ Κάμπελ κάλεσε χτες από το Πεκίνο «όλες τις πλευρές» που εμπλέκονται στις κορεατικές υποθέσεις να απέχουν από «οποιαδήποτε πρόκληση» μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ. Οι δηλώσεις Κάμπελ έγιναν μετά τη συνάντησή του με τους Κινέζους υφυπουργούς Εξωτερικών Ζιανγκ Ζιτζούν και Κούι Τιανκάι.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Επιστρέφει στο Παρίσι ο Τούρκος πρέσβης, τις επόμενες μέρες, προκειμένου - όπως σημειώνει η τουρκική πρεσβεία - να «προσπαθήσει να εμποδίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου» για τη γενοκτονία των Αρμενίων, στη γαλλική γερουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ