Τρίτη 17 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Νέες συγκρούσεις σημειώνονταν το Σαββατοκύριακο μεταξύ ομάδων ενόπλων στην περίμετρο της πόλης Γκαριάν, 80 χλμ νοτίως της λιβυκής πρωτεύουσας. Παρά τις απόπειρες διαμεσολάβησης τόσο από απεσταλμένο της κυβέρνησης όσο και φυλάρχους, δεν επιτεύχθηκε αποκλιμάκωση. Ο λόγος των συγκρούσεων δεν έχει γίνει σαφής, αν και, μέχρι στιγμής, όλες οι ανάλογες ένοπλες αντιπαραθέσεις έχουν ξεσπάσει με στόχο τη διατήρηση ή απόκτηση του ελέγχου μιας συγκεκριμένης περιοχής ειδικά αυτών που έχουν τεράστιο φυσικό πλούτο. Οι δυνάμεις που εξοπλίστηκαν από τους ιμπεριαλιστές για να ανατρέψουν τον πρώην σύμμαχό τους Καντάφι, πνίγοντας στο αίμα το λιβυκό λαό, τώρα «τρώγονται» μεταξύ τους.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Δεκατρείς άνθρωποι είχαν ανασυρθεί μέχρι χτες νεκροί από τα ερείπια 5όροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε στη συνοικία Ασχραγίφια της λιβανικής πρωτεύουσας το βράδυ της Κυριακής. Τα ακριβή αίτια της κατάρρευσης δεν έχουν γίνει γνωστά, ειδικοί εμπειρογνώμονες, όμως, εκτιμούσαν ότι πιθανώς το κτίριο, που είχε πολλές ρωγμές, να υποχώρησε λόγω και της παρατεταμένης βροχόπτωσης.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Η συνεργασία και ειδικά η οικονομική μεταξύ της Βενεζουέλας και του Περού ενισχύθηκε με το πακέτο συμφωνιών, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, που υπέγραψαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Περουβιανού προέδρου Ογιάντα Ουμάλα στη Βενεζουέλα και την κοινή επίσκεψη με τον πρόεδρο Ούγο Τσάβες στην επαρχία Μπολίβαρ, όπου και η πλούσια πετρελαϊκά ζώνη του Ορινόκο.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Σε κατάσταση έκτακτης διατροφικής ανάγκης κήρυξε τη χώρα ο πρόεδρος Φερνάντο Λούγκο, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και του καύσωνα που πλήττει τη χώρα και έχει αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους της γεωργικής παραγωγής.

ΣΟΦΙΑ.-- Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν από την Κυριακή το βράδυ οι ανθρακωρύχοι στα τρία μεγαλύτερα ορυχεία της Βουλγαρίας «Μαρίτσα Ιζτοκ», απαιτώντας από τη διοίκηση να εκπληρώσει τη δέσμευση για αύξηση των αποδοχών τους ανάλογα με την αύξηση της παραγωγής άνθρακα κατά πέντε εκατομμύρια τόνους πέρσι σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η διοίκηση απέρριψε το αίτημα των απεργών και τους απείλησε με νομικές και πειθαρχικές ευθύνες στην περίπτωση που το αρμόδιο δικαστήριο κηρύξει την απεργία παράνομη.

MONΡΟΒΙΑ.-- Ορκίστηκε χτες πρόεδρος της Δυτικοαφρικανικής Λιβερίας για δεύτερη θητεία η 73χρονη Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ (πρώην μεγαλοστέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και μεγάλων τραπεζών). Στην ορκωμοσία ήταν παρόντες αρκετοί ξένοι αξιωματούχοι ανάμεσά τους και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

ΤΟΚΙΟ.-- Η Ιαπωνία ανακοίνωσε χτες πως θα «βαφτίσει» ως το τέλος Μάρτη 39 βραχονησίδες δίχως όνομα που διεκδικούνται εξίσου από την Κίνα.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Ο Ρον Φουσιέρ, Ολλανδός ερευνητής από το πανεπιστήμιο Ερασμος στο Ρόντερνταμ, που έφτιαξε σε συνθήκες εργαστηρίου ένα μεταλλαγμένο φονικό ιό της γρίπης των πτηνών, χαρακτήρισε χτες το αμφιλεγόμενο πείραμά του «πολύ ανόητο, αλλά χρήσιμο...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ