Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η γενική απεργία στο δημόσιο τομέα του Ισραήλ, με τις τράπεζες, τα λιμάνια, τα τρένα και το χρηματιστήριο να παραμένουν κλειστά, καθώς οι συζητήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών - της Histadrut - με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά της για πρόσληψη ως μονίμων των 250.000 συμβασιούχων που εργάζονται τώρα στις δημόσιες υπηρεσίες συνεχίζονταν και χτες χωρίς αποτέλεσμα. Η Ομοσπονδία συμφώνησε να λειτουργήσει το διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.-- «Πολιτικών κινήτρων» χαρακτήρισε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών το «θόρυβο» που προκαλεί το Ισραήλ σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι καλλιεργώντας τέτοιο κλίμα προωθείται το ενδεχόμενο επέμβασης «που θα έχει καταστροφικές συνέπειες». Την ίδια ώρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» συνέχισε, χτες, να υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις έχουν, ήδη, πλήξει την ιρανική οικονομία σε τέτοιο βαθμό που υποχρεώνεται να ανταλλάσσει χρυσό και πετρέλαιο για να προμηθευτεί τρόφιμα και να παρακάμψει τα χρηματοπιστωτικά μέτρα σε βάρος της.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 65 ανθρώπους έχουν εκτελέσει οι ιρακινές αρχές από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, δηλαδή μέσα σε λιγότερο από 40 ημέρες, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αξίζει να υπενθυμιστεί, βέβαια, ότι πρόκειται για τις ίδιες αρχές που συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς κατακτητές ενάντια στην «τυραννία του καθεστώτος Σαντάμ» και χαρακτηρίζονται ηγεσία του «απελευθερωμένου» Ιράκ!

ΣΑΝΑ'Α.-- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στις σκληρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στο νότο της Υεμένης στην πόλη Ντάλεχ. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ενάντια στη διενέργεια εκλογών χαρακτηρίζοντάς την «εμπαιγμό και κοροϊδία», κρατώντας σημαίες της πρώην ανεξάρτητης Λαϊκής Δημοκρατίας της Υεμένης, στο νότο της χώρας, και ζητώντας την ανεξαρτησία τους από το βορρά.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Στην Τεχεράνη μεταβαίνει σήμερα, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγια για να συμμετάσχει σε σειρά εκδηλώσεων για την ισλαμική επανάσταση του 1979, αλλά και να έχει σειρά επαφών με την ιρανική ηγεσία.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές λιθοβόλησαν χτες την αυτοκινητοπομπή του 85χρονου προέδρου της Σενεγάλης, Αμπντουλαγέ Ουαντέ, στην πόλη Θίες όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 26ης του μήνα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκαν μόνον υλικές ζημιές, ενώ λίγο πριν την άφιξη του προέδρου στην πόλη οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βροχή δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Σε εγκληματικά κατασκευαστικά λάθη και ελλείψεις (δηλαδή φτηνά και λίγα υλικά) αποδίδει έκθεση Νεοζηλανδών ειδικών την κατάρρευση εξαόροφου κτιρίου τον περσινό Φλεβάρη (22/2/11) από το σεισμό 6,3 Ρίχτερ που είχε ταρακουνήσει το Κράιστσερτς της Ν. Ζηλανδίας, με αποτέλεσμα το θάνατο 115 ανθρώπων.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Τα κλειδιά ενός νεόδμητου εννιαώροφου δίδυμου πύργου που θα αντικαταστήσει το προεδρικό και το πρωθυπουργικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, παρέδωσε χτες Κινέζος αξιωματούχος στους ηγέτες της χώρας ως δώρο (κόστους 27.000.000 δολαρίων). Η είδηση σχολιάστηκε από Δυτικούς αναλυτές σαν κινέζικο «καρότο» με αντάλλαγμα την ευνοϊκή μεταχείριση της Κίνας στα τεράστια πετρελαϊκά κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν πριν λίγα χρόνια στην Ουγκάντα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Νέοι θάνατοι σημειώνονται στην Ινδία, αυτή τη φορά στο κρατίδιο Ορίσα από την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 30, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. Ακόμα 50 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι αρχές αναφέρουν ότι τα θύματα ανάμειξαν συνδυασμό φαρμάκων με αλκοόλ. Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει κάνει δέκα συλλήψεις, καθώς από τον περασμένο Δεκέμβρη το νοθευμένο αλκοόλ έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους στη Δυτική Βεγγάλη και στο Αντρά Πραντές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ