Σάββατο 4 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΥΡΩΠΗ.-- Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών - άστεγοι και φτωχοί - από το κρύο σε πολλές χώρες της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης. Η συνολική καταγραφή κάνει λόγο για 220 νεκρούς, με τα πρωτεία να έχει η Ουκρανία. Αυτή είναι η κατάντια του καπιταλισμού που έχει στείλει στην ανεργία, στην ανέχεια και το δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Στη Γαλλία τελευταία στιγμή διασώθηκε απεγνωσμένος άστεγος που αυτοπυρπολύθηκε μπροστά στο δημαρχείο της Λιόν.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- «Ζωτικής σημασίας» χαρακτήρισε χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας, εκτιμώντας ότι η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR στο προτεκτοράτο «αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα των προσπαθειών της Συμμαχίας για την ενίσχυση της ασφάλειας και της δημοκρατίας». Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε «έτοιμος» να συναντηθεί με τον Σέρβο Πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς...

ΜΟΣΧΑ.-- Νέα αντικυβερνητική διαδήλωση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και της πολιτικής που ακολουθεί θα διεξαχθεί σήμερα στη Μόσχα με αίτημα την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος της 4ης Δεκέμβρη, την παραίτηση του προέδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Βλ. Τσούροφ, και τη διερεύνηση όλων των καταγγελιών για νοθεία. Παρόμοιες διαδηλώσεις υπό το σύνθημα «Για Δίκαιες Εκλογές» αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες 82 πόλεις της χώρας.

ΡΑΜΑΛΑ-- Ενα τρίχρονο κοριτσάκι κι ένας άλλος Παλαιστίνιος τραυματίσθηκαν χτες τα ξημερώματα στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια της βόρειας Λωρίδας της Γάζας από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις. Συνολικά, ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε κατά έξι «στόχων» στη Λωρίδα της Γάζας, μόλις λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ανακοινώνοντας πως έκανε τις επιδρομές απαντώντας «στα πυρά ρουκετών που είχαν στόχο το Ισραήλ»...

ΠΟΡΤ ΜΟΡΕΣΜΠΙ.-- Πλοία και ελικόπτερα συνέχιζαν χτες τις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό επιζώντων από το προχτεσινό ναυάγιο επιβατηγού πλοίου ανοιχτά των βόρειων ακτών της Παπούα Νέας Γουινέας καθώς αγνοούνταν η τύχη τουλάχιστον 100 επιβατών. Προχτές, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να διασώσουν 250 επιβάτες.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης και έκδοσης του πρώην δικτάτορα του Περού Φρανσίσκο Μοράλες Μπερμούδες διέταξε Αργεντινός δικαστής ώστε να προσαχθεί σε δίκη για τη συνέργειά του σε εγκλήματα στο πλαίσιο της «επιχείρησης Κόνδωρ», του εκτεταμένου σχεδίου καταστολής αγωνιστών σε όλη τη Λατινική Αμερική που εφαρμόστηκε τις δεκαετίες 1970-1980.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Με διάφορες γιορταστικές εκδηλώσεις κατά κύριο λόγο όσον αφορά στα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της φτώχειας και την κατοχύρωση λαϊκών δικαιωμάτων, όπως η Υγεία και η Παιδεία, συνοδεύτηκε η 13ηεπέτειος ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον Ούγο Τσάβες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ