Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.-- Συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και σε εξτρεμιστές ισλαμιστές (σαλαφιστές), οπλισμένους με μαχαίρια και στιλέτα, στην Τζαντούμπα, 160 χλμ δυτικά της τυνησιακής πρωτεύουσας, κατά τις οποίες πυρπολήθηκε ένα αστυνομικό τμήμα. Η κατάσταση στην πόλη είναι έκρυθμη καθώς οι σαλαφιστές απειλούν τον οποιονδήποτε -άντρα ή γυναίκα- δεν εφαρμόζει τους αυστηρούς κανόνες του Ισλάμ με αποτέλεσμα να έχουν γίνει το φόβητρο όλων των κατοίκων. Οι σαλαφιστές εκπροσωπούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των Τυνήσιων αλλά πληθαίνουν οι επικρίσεις προς το κυβερνών ισλαμιστικό μετριοπαθές, όπως δηλώνει, κόμμα «Εννάχντα», γιατί δε λαμβάνει σκληρά μέτρα εναντίον τους προσπαθώντας να μην εξαγριώσει το πιο συντηρητικό δικό του εκλογικό ακροατήριο με αποτέλεσμα η δράση τους να γίνεται ολοένα και θρασύτερη.

ΚΑΪΡΟ.-- Στην εντατική νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι ο προεδρικός υποψήφιος Μονάιμ Αμπούλ Φούτουχ μετά από επίθεση που δέχτηκε από αγνώστους ενόπλους αργά την Πέμπτη. Ο Φούτουχ προέρχεται από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και είχε διαχωρίσει τη θέση του όταν εξέφρασε την επιθυμία του να είναι υποψήφιος στις επικείμενες προεδρικές, ενώ η οργάνωση, που κυριαρχεί πλέον στο Κοινοβούλιο, έχει δηλώσει ότι δε θα συμμετάσχει στις εκλογές. Η επίθεση αυτή είναι πιθανό να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων ανάμεσα στις διάφορες αιγυπτιακές πολιτικές δυνάμεις.

ΟYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Για «συνωμοσία με τον εχθρό» κατηγορήθηκε και επισήμως από στρατοδικείο του Μέριλαντ, ο Aμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που διώκεται γιατί θεωρείται ότι διέρρευσε απόρρητα στοιχεία στην ιστοσελίδα Wikileaks. Ο Μάνινγκ ενδέχεται να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-- Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Μόντρεαλ του Καναδά ενάντια στις αυξήσεις των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια και τα Κολέγια της πολιτείας του Κεμπέκ, αύξηση που θα σημάνει το διπλασιασμό τους την επόμενη πενταετία έως τα 3.800 δολάρια. Οι διαδηλώσεις, όπως ανακοίνωσαν οι φοιτητές, θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα, ενώ πάνω από 55.000 φοιτητές έχουν συμφωνήσει να στηρίξουν την εν εξελίξει γενική απεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ