Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Στο υπουργείο Εσωτερικών παραδόθηκαν, χτες, οι δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι που κρατούνταν από τις 22 Φλεβάρη από ομάδα ενόπλων στη Λιβύη. Οι δύο Βρετανοί εργάζονται για το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Press TV» και κατηγορούνται ότι εισήλθαν στη χώρα χωρίς σχετική άδεια. Οι λιβυκές αρχές επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται ασφαλείς και σε καλή κατάσταση στα χέρια τους και ότι θα εξεταστεί αν θα τους απαγγελθούν ή όχι κατηγορίες.

ΣΟΦΙΑ.-- Νέα αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Απρίλη στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την κρατική εταιρεία παροχής φυσικού αερίου «Bulgargaz» αναμένεται μια αύξηση κατά 26%, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τόσο την τιμή της κεντρικής θέρμανσης όσο και του ηλεκτρικού. Προηγούμενα, ο πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Ενέργειας και Υδάτων (DKEVR), Ανγκελ Σσμερντζίεφ, είχε δηλώσει πως η αύξηση δεν θα ξεπεράσει το 7-8%.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Αυτοκτόνησε νεαρή οικιακή βοηθός από την Αιθιοπία που εμφανίστηκε σε βίντεο που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο να υφίσταται τη σωματική κακοποίηση του εργοδότη της σε δρόμο της Βηρυτού. Από το βίντεο, οι λιβανικές αρχές εντόπισαν το δράστη ενάντια στον οποίο ασκήθηκε δίωξη και παρέπεμψαν τη νεαρή σε ψυχιατρική κλινική, όπου, όμως, τελικά αυτοκτόνησε, όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Επειτα από 244 χρόνια μετά την πρώτη της έκδοση στο Εδιμβούργο της Σκοτίας, το 1768, η εγκυκλοπαίδεια «Britannica» εγκαταλείπει την ογκώδη έντυπη έκδοσή της των 32 τόμων και θα εκδίδεται, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, μόνο στο Διαδίκτυο και το ψηφιακό χώρο.

ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΙ.-- Ο Ρικ Σαντόρουμ, υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είναι ο νικητής στις προκριματικές εκλογές στις δύο νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, Αλαμπάμα και Μισισίπι. Πριν τα χτεσινά αποτελέσματα ο Μιτ Ρόμνεϊ, που έχει κερδίσει σε 17 από τις 26 πολιτείες, είχε διασφαλίσει 455 εκλέκτορες, ο Σαντόρουμ 199, ο Γκίνγκριτς 117 και ο Ρον Πολ 64. Για το χρίσμα του κόμματος απαιτούνται 1.144 εκλέκτορες.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Κατέρρευσε η κυβέρνηση μειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων στο πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας μετά την καταψήφιση του νέου προϋπολογισμού από το τοπικό κοινοβούλιο την Τετάρτη και το κρατίδιο οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.

ΤOKIO.-- Σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε χτες ανατολικά του Τόκιο, προκαλώντας προειδοποίηση για τσουνάμι με μέγιστο ύψος τα 50 εκατοστά. Είχε προηγηθεί σεισμός 6,8 Ρίχτερ στις νότιες ακτές του νησιού Χοκάιντο.

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Οι ισλαμιστές της «Αλ Σαμπάμπ» ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης αυτοκτονίας χτες το πρωί στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων - μεταξύ των οποίων και ο δράστης. Η επίθεση έγινε έξω από το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το προεδρικό Μέγαρο.

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- Δικηγόρος του Ισραηλινού επιχειρηματία Τζόζεφ Ακίβα δήλωσε χτες πως ο πελάτης του καταδικάστηκε προχτές στη Μαδαγασκάρη για το σχεδιασμό απόπειρας πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης της χώρας το 2009.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Ο διοικητής του ΝΑΤΟ, Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, στο Μαυροβούνιο προέβλεψε ότι η χώρα θα γίνει σύντομα μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, περίπου έξι χρόνια αφότου υπέβαλε αίτηση για ένταξη.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Δικαστήριο των Σκοπίων καταδίκασε χτες σε 13ετή ποινή κάθειρξης και πρόστιμο 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων τον πρώην ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Α1 Βέλια Ράμκοφσκι, που κατέκρινε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούεφσκι. Εκτός από τον Ράμκοφσκι, καταδικάστηκαν και άλλοι 19 υπάλληλοι του σταθμού ως ένοχοι για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με στόχο τη φοροδιαφυγή, η οποία ανήλθε στα 5 εκατ. ευρώ, και το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος.

ΧΑΓΗ.-- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη έκρινε χτες τον Κογκολέζο πρώην πολέμαρχο Τόμας Λουμπάνγκα ένοχο για τη στρατολόγηση χιλιάδων παιδιών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα του. Η ποινή, που πιθανώς θα είναι ισόβια κάθειρξη, θα ανακοινωθεί ως το τέλος του χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ