Πέμπτη 12 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΛΓΕΡΙ.-- Πέθανε, χτες, σε ηλικία 96 χρόνων, ο Αχμαντ Μπεν Μπελά, ηγετικό στέλεχος του αλγερινού απελευθερωτικού αγώνα κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας και πρώτος Πρόεδρος της ανεξάρτητης Αλγερίας από το 1963 μέχρι το 1965, οπότε ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα, για να τον διαδεχτεί ο στρατηγός Μπουμεντιέν. Ο Μπεν Μπελά υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ειδικής Οργάνωσης» που μετεξελίχθηκε σε «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» Αλγερίας. Διατέλεσε μέλος της 9μελούς Επαναστατικής Επιτροπής Ενότητας και Δράσης που συντόνιζε τον αγώνα κατά των αποικιοκρατών. Μετά την ανατροπή του έμεινε σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι το 1980, μετά αυτοεξορίστηκε στην Ελβετία, από όπου επέστρεψε στην πατρίδα του το 1997.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Νέο επεισόδιο, που αναδεικνύει την ένταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα σημειώθηκε χτες, όταν πολεμικό πλοίο των Φιλιππίνων αναχαίτισε οκτώ κινεζικά αλιευτικά. Η Νότια Κινεζική Θάλασσα θεωρείται ιδιαίτερα πλούσια σε υδρογονάνθρακες, καθώς και σε αλιεία, διεκδικείται τόσο από την Κίνα και τις Φιλιππίνες, όσο και από άλλες χώρες, με αποτέλεσμα εντάσεις να αναζωπυρώνονται στην περιοχή ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

ΣΑΝΑ'Α.-- Για τρίτη συνεχόμενη μέρα μαίνονταν σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ενόπλων της ισλαμιστικής «Ανσάρ αλ Σαρία», παραφυάδας της «Αλ Κάιντα», στο νότο της Υεμένης, στην ευρύτερη περιοχή πέριξ της πόλης Λάουντερ. Στις μάχες, στις οποίες συμμετέχει και η πολεμική αεροπορία, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τουλάχιστον 62 ισλαμιστές μαχητές ενώ συνολικά από τη Δευτέρα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 158 άνθρωποι.

ΚΑΪΡΟ.-- Ολονύχτιες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και στρατιώτες, που κατέληξαν στην πυρπόληση στρατιωτικού κτιρίου, σημειώθηκαν στην πόλη Σάλουμ στη βορειοδυτική Αίγυπτο. Οι συγκρούσεις άρχισαν μετά από διαδήλωση διαμαρτυρίας για την επιβολή φορολογίας στα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα ανάμεσα στην Αίγυπτο και στη γειτονική Λιβύη.

ΛΙΜΑ.-- Με πλήρη επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των εννέα μεταλλωρύχων που είχαν παγιδευτεί από την περασμένη Πέμπτη σε ένα εγκαταλειμμένο ορυχείο χαλκού στην περιοχή Ικα στο νότιο Περού.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ξεκίνησαν οι δυναμικές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση ακριβώς δέκα ετών από την εκδήλωση του πραξικοπήματος εναντίον του Προέδρου Ούγο Τσάβες, αμερικανικής έμπνευσης και εκτέλεσης εκ μέρους της εγχώριας ολιγαρχίας. Το πραξικόπημα διήρκεσε μόλις 47 ώρες καθώς ανατράπηκε μετά από λαϊκό ξεσηκωμό.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την απόσυρσή του από την κούρσα διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών ανακοίνωσε ο Ρικ Σαντόρουμ, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τον μέχρι σήμερα επικρατέστερο πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνι, να αντιμετωπίσει τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του Νοέμβρη. Συνεχίζουν τη μάχη για τη διεκδίκηση ο Νιουτ Γκίνγκριτς και ο Ρον Πολ, οι οποίοι, ωστόσο, υπολείπονται σημαντικά σε αριθμό εκλεκτόρων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την παραίτησή της υπέβαλε η Γκεζίνε Λετς από τη θέση της συμπροέδρου του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), λόγω ασθένειας του συζύγου της καθώς η οικογενειακή της κατάσταση όπως διαμορφώνεται δεν της επιτρέπει πλέον να απουσιάζει συχνά από το Βερολίνο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η αμερικανική κυβέρνηση υπέβαλε αγωγή κατά της «Apple» και των εκδοτικών οίκων Hachette SA, Macmillan, Penguin και Simon & Schuster, με την κατηγορία ότι συνωμότησαν για να καθορίσουν τις τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων στο ψηφιακό κατάστημα της Apple, iTunes, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ