Παρασκευή 20 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΑΜΑ.-- Σοβαρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν και ιδιαίτερα στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στην πίστα της Φόρμουλα 1 καθώς η, κατά κύριο λόγο σιιτική, αντιπολίτευση διαδήλωσε διαμαρτυρόμενη για την προγραμματισμένη διεξαγωγή, την Κυριακή, του γκραν πρι. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή αγνοεί το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες στη χώρα σημειώνονται διαδηλώσεις και καταπατούνται δικαιώματα, ενώ χρησιμοποιείται σκληρή καταστολή κατά των διαδηλωτών και μοιάζει να νομιμοποιεί τη στάση της βασιλικής οικογένειας. Παράπλευρη απώλεια των επεισοδίων φαίνεται ότι ήταν και μια ομάδα τεχνικών που είχε μεταβεί στην πίστα για δοκιμές, και κατήγγειλε ότι δέχτηκε βόμβες μολότοφ.

BIENNH.-- Επιστολή προς τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, όπου δηλώνει «έτοιμη για επανάληψη των συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα» απηύθυνε η ιρανική ηγεσία λίγες μέρες μετά την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης με την ομάδα των «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία) στο πλαίσιο ενός νέου γύρου επαφών για το ίδιο θέμα. Διπλωματικές διαρροές από τη ΔΕΑΕ ανέφεραν ότι η επιστολή δεν συμπεριλαμβάνει καμία νύξη για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης επιθεωρήσεων στη στρατιωτική εγκατάσταση του Παρσίν, αίτημα που έχει διατυπώσει η Επιτροπή.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Εκατοντάδες Νοτιοαφρικανοί διαδηλωτές ξεχείλισαν χτες από οργή και θυμό έξω από δικαστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ για τους επτά φερόμενους δράστες του αποτρόπαιου ομαδικού βιασμού, απαγωγής και πολυήμερης κράτησης μίας 17χρονης κοπέλας διανοητικά καθυστερημένης. Ο βιασμός καταγράφηκε σε βίντεο που διαδόθηκε μέσω κινητών τηλεφώνων, αλλά αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες μετά από ρεπορτάζ της νοτιοαφρικανικής εφημερίδας «Ντέιλι Σαν». Το θύμα του βιασμού, που αγνοούνταν από το Μάρτη, απελευθερώθηκε την Τετάρτη από αστυνομικούς όταν εντοπίστηκε σε σπίτι ενός εκ των βιαστών στο Σοβέτο.

ΣΚΟΠΙΑ - ΤΙΡΑΝΑ.-- Οι πρόεδροι ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι έκαναν χτες από κοινού έκκληση για ειρηνική και αρμονική συμβίωση των εθνοτήτων των λαών τους «μακριά από εθνικιστικές εκδηλώσεις και προκαταλήψεις» μετά τη νέα έξαρση της βίας που προκάλεσε στα Σκόπια τη Μεγάλη Πέμπτη η δολοφονία πέντε Σλαβομακεδόνων ψαράδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ