Τρίτη 22 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

KAΪΡΟ.-- Σε άλλη μία συμφωνία κατέληξαν οι δύο μεγάλες παλαιστινιακές οργανώσεις «Φατάχ» και «Χαμάς», με αιγυπτιακή παρέμβαση, με την οποία συμφώνησαν εντός 10 ημερών ν' αρχίσουν συνομιλίες ο Πρόεδρος της πρώτης και ο επικεφαλής της δεύτερης, Μαχμούντ Αμπάς και Κχάλεντ Μασχάαλ, για το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ενώ από τα τέλη του μήνα θ' αρχίσει η επανεξέταση των εκλογικών καταλόγων. Τι άλλαξε από τα μέσα της περασμένης βδομάδας, οπότε ήταν κυρίαρχη η αίσθηση ότι κατέρρευσαν οι απόπειρες ενδοπαλαιστινιακής συνεννόησης μέχρι την Κυριακή, δεν έγινε σαφές.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Την Κυριακή εκτελέστηκε στο σπίτι στο Σαν Πέδρο Σούλα, ο Χεσούς Οκτάβιο Πας, μέλος του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης (FNRP) της Ονδούρας, ενώ στο Μπάχο Αγουάν το τελευταίο τριήμερο δολοφονήθηκαν 2 αγρότες ανεβάζοντας σε 47 τον αριθμό των δολοφονημένων αγροτών την τελευταία διετία. Διετία κατά την οποία εκτελέστηκαν και 22 δημοσιογράφοι. Στο μεταξύ, η οργή ξεχειλίζει και οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει ενάντια στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία με πρόσχημα «τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών», μετά τη δολοφονία δύο εγκύων γυναικών και δύο αγροτών στη Μοσκιτία κατά τη διάρκεια κοινών επιχειρήσεων της αμερικανικής DEA και των ειδικών δυνάμεων της Ονδούρας.

ΚΑΪΡΟ.-- Τελείωσε την Κυριακή το βράδυ η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο. Μέχρι ν' ανοίξουν οι κάλπες, στις 23 και 24 Μάη, δεν επιτρέπεται καμία προεκλογική συγκέντρωση ή δραστηριότητα, ούτε η προβολή προεκλογικών διαφημίσεων. Σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο, αν δε συγκεντρώσει κάποιος από τους 13 υποψηφίους την απόλυτη πλειοψηφία, οι εκλογές θα επαναληφθούν στις 16 - 17 Ιούνη, και ο νικητής θα ορκιστεί Πρόεδρος στις 21 του επόμενου μήνα. Στις κάλπες καλούνται περισσότεροι από 50,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.-- Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Απελευθέρωσης (PLD), Ντανίλο Μεντίνα, αναμένεται να είναι ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας καθώς σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών φέρεται να προηγείται με 51% έναντι 47% που αποσπά ο πρώην Πρόεδρος Ιπολίτο Μαχία, υποψήφιος του Επαναστατικού Κόμματος (PRD). Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα δε θα χρειαστεί καν δεύτερος γύρος και ο Μεντίνα θα διαδεχθεί τον Πρόεδρο Λιονέλ Φερνάντες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ