Τετάρτη 23 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Σεισμός 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε χτες το πρωί τους κατοίκους της επαρχίας Πέρνικ της Βουλγαρίας αλλά και της πρωτεύουσας προκαλώντας υλικές ζημιές. Μέχρι χτες το απόγευμα είχαν σημειωθεί τουλάχιστον 60 μετασεισμικές δονήσεις μικρότερου μεγέθους, ενώ συνολικά 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφριά. Λίγες ώρες αργότερα, ισχυρή καταιγίδα έπληξε τη Σόφια και περιοχές της δυτικής Βουλγαρίας. Ο χτεσινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε την περιοχή από το 1917 όταν είχε καταγραφεί σεισμός 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-- Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης καταγγέλλει στη διεθνή κοινότητα την επικείμενη παρουσία του βρετανικού πυρηνοκίνητου υποβρύχιο «HMS Talent» κατασκευασμένο για αποστολές κυνηγού - δολοφόνου στα νησιά Φώκλαντ, Μαλβίνας για τους Αργεντίνους, και την στρατιωτικοποίηση του Νότιου Ατλαντικού που επιχειρεί η Βρετανία, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας, Χόρχε Μενέντες, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Republica».

ΣΙΚΑΓΟ.-- Διά στόματος του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν τα UAV Predator στην Τουρκία, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μέχρι σήμερα τα ενοικιάζουν και αμερικανικό κλιμάκιο ελέγχει τη χρήση τους. Η άρνηση διατυπώθηκε κατά τη συνάντηση του προέδρου Ομπάμα με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Πηγές στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι «οι τεχνολογίες των Predator, μπορούν να αντιγραφούν και οι ΗΠΑ δε θα το ήθελαν σε καμία περίπτωση». Η Τουρκία θέλει να εξοπλίσει τα Predator με AGM-114 Hellfire για να μπορούν να επιχειρούν τόσο στο Κουρδιστάν, αλλά και στο Αιγαίο, αν χρειαστεί.

ΚΑΪΡΟ.-- Στις κάλπες καλούνται σήμερα και αύριο για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών 50,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αίγυπτο, ενώ με προβλήματα και καταγγελίες για παρατυπίες ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία των Αιγυπτίων στο εξωτερικό, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των οποίων σταμάτησε μέχρι να διευθετηθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Την ψήφο των Αιγυπτίων διεκδικούν 12 υποψήφιοι και το κύριο διακύβευμα, πλέον, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο είναι αν ο νέος Πρόεδρος θα είναι ισλαμιστής ή κοσμικός. Σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που θεωρείται ούτως ή άλλως απίθανο, η διαδικασία επαναλαμβάνεται στις 17 - 18 Ιουνίου με τη συμμετοχή των δύο υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ