Τετάρτη 6 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Την άποψη ότι η Τουρκία θα έχει αποπληρώσει το σύνολο του εναπομείναντος χρέους της προς το ΔΝΤ, μέχρι τον Απρίλιο του 2013, ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, την απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει σταθμό πυρηνικής ενέργειας, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης, Τανέρ Γιλντίζ, υποστηρίζοντας ότι τα πυρηνικά εργοστάσια παρά τους κινδύνους που ενέχουν, προσφέρουν και εξίσου πολλές «ευκαιρίες».

ΣΟΦΙΑ.-- Μπαράζ ισχυρών εκρήξεων σε αποθήκη εκρηκτικών κοντά στο χωριό Λόζενετ της Βουλγαρίας (300 χλμ ανατολικά της Σόφιας) είχε χτες ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον επτά εργαζόμενων, σημαντικές υλικές ζημιές, το κλείσιμο παρακείμενου χωριού και δρόμου για προληπτικούς λόγους...

TOKIO.-- Το 70% των Ιαπώνων πιστεύει πως η χώρα θα έπρεπε να μειώσει δραστικά την εξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς, ενώ πέρσι είχε αυτή την γνώμη το 44% του πληθυσμού, υποστηρίζει σφυγμομέτρηση της αμερικανικής εταιρείας «Pew Research Center».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στην Τουρκία, προκειμένου να καταγγείλουν τα δεδηλωμένα σχέδια του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να θέσει εκτός νόμου τις εκτρώσεις.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Οργανώσεις αρωγής κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου πιθανής ανθρωπιστικής καταστροφής, καταγράφουν την άφιξη πάνω από 35.000 Σουδανών προσφύγων στο Νότιο Σουδάν μέσα στις τελευταίες λίγες βδομάδες, που καταφθάνουν καταπονημένοι και υποσιτισμένοι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Στο μεταξύ, χτες ο Νοτιοσουδανός Πρόεδρος Σάλβα Κιίρ κατήγγειλε ότι 75 νυν και πρώην στελέχη της κυβέρνησής του υπεξαίρεσαν πάνω από 4 δισ. δολάρια και τους κάλεσε να τα επιστρέψουν άμεσα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Δίχρονη παράταση πήρε χτες η υπό εσωτερική αναδιάρθρωση αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, «EULEX», εξασφαλίζοντας ήδη νέο κονδύλι 111 εκατ ευρώ. Οπως ανακοινώθηκε, το διεθνές προσωπικό της EULEX δε θα ξεπερνά τα 1.250 άτομα (από 1.950 που είναι σήμερα) και το ντόπιο τα 1.000 (από 1.200 σήμερα).

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Επανεκλέχτηκε στη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου, με ψήφους 177 έναντι 89 που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του, ο Αλί Λαριτζάνι, γνωστός για τη σφοδρότητα των επικρίσεών του κατά του Προέδρου Αχμαντινετζάντ. Μέσα από τις επικρίσεις αυτές εκφράζεται ουσιαστικά ένας πόλεμος εξουσίας που ξέσπασε όταν «συντηρητικοί» βουλευτές θεώρησαν ότι ο Αχμαντινετζάντ επιδιώκει να εξασφαλίσει για τον εαυτό του εξουσίες θέτοντας όρια στη δικαιοδοσία του θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Επανακατέλαβαν, χτες, το διεθνές αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας οι επίσημες δυνάμεις της νέας ηγεσίας μετά από τουλάχιστον δύο 24ωρα άκαρπων διαπραγματεύσεων με ενόπλους πρώην «συμπολεμιστές» τους στις δυνάμεις ανατροπής του καθεστώτος Καντάφι. Οι ένοπλοι είχαν καταλάβει το αεροδρόμιο διαμαρτυρόμενοι για την εξαφάνιση ή σύλληψη όπως εκτιμούσαν του επικεφαλής τους, λεγόμενου συνταγματάρχη αλ Χάμπσι. Οι συγκεκριμένοι είναι ομάδα ενόπλων από την πόλη του νότου Ταρχούνα και η δράση τους είναι τυπικό παράδειγμα του χάους που επικρατεί στη Λιβύη μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ