Παρασκευή 8 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει, εκ νέου, σε ανέγερση περίπου 800 νέων κατοικιών σε εποικισμούς της Δυτικής Οχθης. Την έντονη δυσφορία τους, μετά τους Παλαιστινίους, εξέφρασαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ενώ η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Peace Now» κατηγορεί την ηγεσία του Ισραήλ ότι επιμένει στην πολιτική του εποικισμού, κατασκευάζοντας κατά μέσο όρο 2.000 νέα σπίτια κάθε χρόνο σε κατεχόμενα εδάφη.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εκτελέστηκε, χτες, δι' απαγχονισμού στην ιρακινή πρωτεύουσα ένας από τους τελευταίους συνεργάτες του Ιρακινού πρώην ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν. Πρόκειται για τον Αμπεντ Χάμιντ Χμουντ, που διατέλεσε γραμματέας του Χουσεΐν.

ΣΑΝΑ'Α.-- Αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε, χτες, ο υεμενίτικος στρατός κατά θέσεων ενόπλων ισλαμιστικών οργανώσεων και κυρίως της «αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου» για να ενισχύσουν τις χερσαίες δυνάμεις που μάχονται εδώ και περισσότερο από ένα μήνα στο νότο για την ανακατάληψη ευρύτερων περιοχών που ελέγχουν οι ισλαμιστές.

ΠΟΡΤΛΑΝΤ.-- Μια αποβάθρα, που είχε παρασυρθεί από τα τεράστια σεισμικά κύματα στην Ιαπωνία πέρσι, ξεβράστηκε την Τρίτη, 15 μήνες αργότερα, στην παραλία Αγκέιτ, βόρεια του Νιούπορτ, στην πολιτεία Ορεγκον. Οι Αρχές εξετάζουν τρόπους να την απομακρύνουν. Πάνω από 5 εκατ. τόνοι συντρίμμια παρασύρθηκαν στη θάλασσα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους βυθίστηκε. Από μπάλες ποδοσφαίρου και παιγνίδια ως υλικά κατασκευών έπλευσαν ως τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Ο υπουργός Αμυνας Σέλσο Αμορίμ θα αναλάβει πρωτοβουλία για να ανοίξουν και να δοθούν στην επιτροπή αληθείας τα αρχεία των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να ερευνηθούν τυχόν εγκλήματα του στρατού και των αρχών ασφαλείας ενάντια σε αγωνιστές και πολίτες από το 1946 έως το 1988 σύμφωνα με την εφημερίδα «O Estado de S. Paulo».

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Με εκατομμύρια δολάρια επικήρυξαν χτες οι ΗΠΑ ηγετικά στελέχη των ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» που δρα στη Σομαλία, μεταξύ αυτών ο ιδρυτής και αρχηγός της Αχμέντ Αμπντι Μοχαμούντ Γκοντάν.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Αξιωματούχοι του ΟΗΕ κατήγγειλαν σε έκθεσή τους ότι ο αρχηγός της εγκληματικής ένοπλης οργάνωσης «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» του Τζόζεφ Κόνι συνέχισε τις απαγωγές και στρατολογήσεις παιδιών και μέσα στην τελευταία τριετία υποβάλλοντάς τα σε σεξουαλική κακοποίηση και άλλες μορφές ειδεχθούς βίας...

ΤΟΚΙΟ.-- Αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων της 11ης Μαρτίου 2011 αφού δεν είναι πάνω από 25.000 όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά αλλά 18.879, όπως καταμετρήθηκαν εκ νέου ως τις 6 Ιουνίου. Απ' αυτούς οι 3.018 παραμένουν αγνοούμενοι.

ΛΟΜΕ.-- Οι αρχές του Τόγκο ανακοίνωσαν χτες πως συνέλαβαν τον πρώην υπουργό Αμυνας της Ακτής Ελεφαντοστού, Μουάζ Λίντα Κουάσι, που είχε αυτοεξοριστεί στο Τόγκο τον περσινό Απρίλη μεσούσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ