Τρίτη 3 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Δάνειο ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής φέρεται να ζήτησε, πριν από λίγους μήνες, η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ από το ΔΝΤ, το οποίο, όμως, αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι κράτος και δεν υπάρχει σχετική διαδικασία. Το αίτημα κατατέθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος φοβάται ότι η χειρότερη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Παλαιστινιακή Αρχή από το 1994, οπότε ιδρύθηκε, μπορεί να πυροδοτήσει βίαιες αντιδράσεις από τον παλαιστινιακό λαό, που θα έχουν συνέπειες και για το Ισραήλ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τέλος στις αυταπάτες περί «αλλαγής» επί Προεδρίας Ολάντ μοιάζει να δίνει η χτεσινή έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας, όπου αναφέρεται ρητώς ότι αν ισχύει ο στόχος της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% εντός δύο χρόνων, τότε θα πρέπει συνολικά να εξασφαλιστούν 43 δισεκατομμύρια ευρώ από αυξήσεις φορολογίας και ταυτόχρονη περικοπή δημόσιων δαπανών. Η προαναγγελία του υπουργού Προϋπολογισμού ότι δε θα αυξηθεί ο ΦΠΑ εντός 2012 δε μοιάζει ικανή να «χρυσώσει το χάπι».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τρεις Βρετανοί κατοχικοί ΝΑΤΟικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια επίθεσης από έναν άνδρα που φορούσε στολή αστυνομικού στην επαρχία Χελμάντ στο Αφγανιστάν. Επίσης, 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες και 23 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην πόλη Κανταχάρ.

ΣΑΝΑ'Α.-- Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν στρατιώτες που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας «Total» έξω από το Αντεν, στο νότο της Υεμένης, άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το χώρο ζητώντας να τους προσλάβει η εταιρεία με προτεραιότητα στους πτυχιούχους άνεργους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αρχίζουν να θέτουν υπό έλεγχο τις σαρωτικές πυρκαγιές στο Κολοράντο και άλλες περιοχές στα δυτικά των ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή στα ανατολικά μετρούν 18 νεκρούς από τις σφοδρές καταιγίδες που έπληξαν αρκετές πολιτείες και άφησαν τρία εκατομμύρια κατοίκους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Παραιτήθηκε ο Χάιντς Φρομ, επικεφαλής των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας, υπό το βάρος των σκανδάλων που εμπλέκουν νεοναζί, μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών, την αστυνομία, αλλά και τους πολιτικούς καθώς και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, που φέρεται να έχουν καταστρέψει έγγραφα, τα οποία αποτελούσαν πειστήρια εναντίον μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU (National Socialistic Underground).

ΤΟΚΙΟ.-- Ομάδα 50 βουλευτών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Ιαπωνίας (DPJ), με επικεφαλής τον Ισίρο Οζάουα, παραιτήθηκε χτες από το κόμμα εξαιτίας του πρόσφατου νομοσχεδίου για διπλασιασμό του Φόρου Κατανάλωσης έως το 2014. Παρά την αποχώρηση των 50 βουλευτών (που είπαν πως θα δημιουργήσουν νέο κόμμα) το DPJ εξακολουθεί να έχει πλειοψηφία εδρών στην Κάτω Βουλή. Στο μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες έξω από τον πυρηνικό σταθμό «ΟΗΙ» εξαιτίας της κυβερνητικής απόφασης για επαναλειτουργία δύο πυρηνικών αντιδραστήρων, την οποία θεωρούν επισφαλή.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Στις κάλπες προσήλθαν προχτές οι Σενεγαλέζοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν τα νέα μέλη της 150μελούς Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ