Σάββατο 28 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η κολομβιανή πολεμική αεροπορία και δύναμη περισσοτέρων 100 Κολομβιανών στρατιωτών πήρε μέρος στην άσκηση «Red Flag» που πραγματοποιήθηκε κοντά στο Λας Βέγκας, στην πολιτεία της Νεβάδα. Είναι η πρώτη φορά που η Κολομβία παίρνει μέρος σε στρατιωτική άσκηση που γίνεται εντός της επικράτειας των ΗΠΑ.

ΤΟΚΙΟ.-- Οι Ενοπλες Δυνάμεις Αυτοάμυνας μπορεί να κινητοποιηθούν για να υπερασπιστούν τα νησιά Σενκάκου από «παράνομες δραστηριότητες», τόνισε ο υπουργός Αμυνας Σατόσι Μοριμότο, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo. Τα νησιά Σενκάκου ελέγχονται από την Ιαπωνία, αλλά την κυριαρχία τους αμφισβητεί η Κίνα, η οποία μάλιστα τα αποκαλεί Ντιαογού. Η κινητοποίηση του στρατού εντός της Ιαπωνίας απαγορεύεται σύμφωνα με το Σύνταγμα εκτός εάν το ζητήσουν οι τοπικές αρχές, αλλά, κατά τον Μοριμότο, εάν η δράση «της ακτοφυλακής και της αστυνομίας» δεν αρκεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο καλύπτει μια δραστηριοποίηση του στρατού.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν χτες τα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού του Μεξικού, Televisa που υποστήριξε τον Ενρίκε Πένα Νιέτο κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, τον οποίο κατηγορούν για μεροληπτική κάλυψη των εκλογών της 1ης Ιουλίου. Ο κύριος αντίπαλος του Νιέτο, Λόπες Ομπραδόρ, έχει προσφύγει ενάντια στο αποτέλεσμα, ενώ το αρμόδιο εκλογικό δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί για το θέμα το Σεπτέμβρη.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν χτες στην Ονδούρα οι διαβουλεύσεις των υπουργών Αμυνας των χωρών της Κεντρικής Αμερικής για τη σύσταση περιφερειακού συντονιστικού κέντρου «ενάντια στην τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών». Εκτός των υπουργών Αμυνας στη σύνοδο συμμετέχουν και οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Γουατεμάλας, της Ονδούρας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Νικαράγουας.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Μερικές από τις ένοπλες ρεπουμπλικανικές οργανώσεις της Βόρειας Ιρλανδίας που στο παρελθόν είχαν αποσχισθεί από τον ΙΡΑ, όπως ο πραγματικός ΙΡΑ, η RAAD και άλλες ανακοίνωσαν ότι ενώνουν τις δυνάμεις ξανά υπό τη «σημαία του ΙΡΑ», όπως αναφέρει ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή «Στρατιωτικό Συμβούλιο του ΙΡΑ», σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- Δύο στρατιώτες έχασαν χτες τη ζωή τους σε έκρηξη βόμβας στην τουρκική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, όταν εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο στην περιοχή του Λίτζε, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, πυροδοτήθηκε από απόσταση όταν περνούσε από το σημείο στρατιωτικό όχημα, στο οποίο επέβαιναν τα δύο θύματα. Για την επίθεση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης, ωστόσο η Τουρκία στρέφει τις υποψίες της στο ΡΚΚ.

ΜΟΣΧΑ.-- Τρεις εργάτες σκοτώθηκαν από έκρηξη αερίου στο ανθρακωρυχείο «Ζιμίνκα» της περιοχής Κεμέροβα, στη δυτική Σιβηρία, ανακοίνωσε χτες η τοπική κυβέρνηση. Τη στιγμή της έκρηξης, στο ορυχείο της πόλης Προκοπίεφσκ, υπήρχαν 95 εργάτες, οι οχτώ από τους οποίους βρίσκονταν στο σημείο της έκρηξης. Οι πέντε από αυτούς κατάφεραν να βγουν στην επιφάνεια. Διατάχθηκε έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος. Το συγκεκριμένο συμβάν αναδεικνύει άλλη μια φορά την έλλειψη συγκεκριμένων ελέγχων, παραβίαση των κανόνων ασφαλείας και το κυνήγι του κέρδους στην καπιταλιστική Ρωσία.

ΜΕΞΙΚΟ.-- Σε έκρηξη μεθανίου, την Τετάρτη, σε ανθρακωρυχείο στο βόρειο Μεξικό, 150 χλμ. νοτιοδυτικά από το Τέξας, βρήκαν τραγικό θάνατο 7 εργάτες (ηλικίας από 20 - 38 χρόνων). Το ιδιωτικό ορυχείο, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, είχε ελεγχθεί και υποτίθεται πληρούσε τις προϋποθέσεις. Ομως, όπως διαπιστώθηκε μετά την έκρηξη, δεν είχε τις προβλεπόμενες εξόδους ασφαλείας και διαφυγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ