Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 έτη για άνδρες και γυναίκες και πλήρη σύνταξη για όσους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας στην ηλικία των 60, προβλέπει το «νέο» συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που προωθεί η σλοβενική κυβέρνηση παρά την καταψήφιση πανομοιότυπης πρότασης σε δημοψήφισμα το 2011.

ΝΟΥΑΞΟΤ.-- Οι μαυριτανικές αρχές εξέδωσαν χτες στη Λιβύη τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Μουαμάρ Καντάφι, Αμπτουλάχ αλ Σενούσι, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στη Μαυριτανία πριν την πτώση της κυβέρνησης του πρώην προέδρου. Ο Σενούσι οδηγήθηκε στη Λιβύη και ήδη κρατείται από τις λιβυκές αρχές.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ανδρες των σωμάτων ασφαλείας ήταν ο στόχος των επιθέσεων (με βόμβες και όπλα) που έγιναν χθες στις πόλεις Τουζ Χουρμάτου και Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι, εκ των οποίων οι έξι στρατιώτες και ο ένας αξιωματικός της αστυνομίας, και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δύο Αυστραλοί στρατιώτες της ΝΑΤΟικής κατοχικής δύναμης στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν χθες όταν συνετρίβη το ελικόπτερό τους στην ανατολική περιοχή της χώρας Λογκάρ. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις αλλά δεν είναι γνωστός ο λόγος της συντριβής. Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι το κατέρριψαν. Πρόκειται για την τρίτη αιματηρή συντριβή ΝΑΤΟικού ελικοπτέρου τις τελευταίες τρεις βδομάδες. Την ίδια ώρα, ο αφγανικός στρατός ανακοίνωνε ότι «διώχνει» εκατοντάδες στρατιώτες λόγω υποψιών ότι σχετίζονται με τους Ταλιμπάν ενώ το ΝΑΤΟ έχει ήδη αρχίσει σχετικές εκτεταμένες έρευνες.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε πρόκληση νέφους ατμού λόγω της αντίδρασης υπεροξειδίου του οξυγόνου με νερό, που έθεσε σε λειτουργία το συναγερμό πυρκαγιάς της εγκατάστασης, αποδίδει η διοίκηση της γαλλικής κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού EDF, το περιστατικό που σημειώθηκε, χθες το απόγευμα, στην πυρηνική εγκατάσταση του Φεσενχάιμ, στην περιοχή του Ανω Ρήνου. Ο συναγερμός έληξε λίγο αργότερα, η πυροσβεστική έσπευσε επιτόπου και δίνονται διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει καμία διαρροή πυρηνικής ενέργειας. Ανακοινώθηκε ότι τραυματίστηκαν ελαφρά δύο εργαζόμενοι. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι η παλαιότερη στη Γαλλία, καθώς άρχισε να λειτουργεί το 1977. Διαθέτει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες 900 megawatt έκαστος. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η εγκατάσταση θα τεθεί εκτός λειτουργίας το 2017.

OTABA.-- Πυρ στη διάρκεια της μετεκλογικής ομιλίας, της νεοεκλεγείσας πρωθυπουργού του Κεμπέκ (και αρχηγού του αυτονομιστικού κόμματος Κεμπεκουά) Πολίν Μαρουά, άνοιξε χτες ένας 62χρονος ένοπλος μασκοφόρος αγνώστων λοιπών στοιχείων, προκαλώντας το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό ενός άλλου. Στις προχτεσινές καναδικές περιφερειακές εκλογές, το κόμμα Κεμπεκουά της Μαρουά πήρε λίγο περισσότερο από το 31% των ψήφων και 54 έδρες στην περιφερειακή βουλή. Το κόμμα των Φιλελεύθερων πήρε λιγότερο από 30% των ψήφων και 50 έδρες. Το νέο κόμμα «Coalition Avenir Quebec» ήρθε τρίτο με 27% και 19 έδρες. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας χρειάζεται η εκλογή 63 από τις 125 έδρες της βουλής, οπότε προφανώς το κόμμα της Μαρουά θα χρειαστεί να συνεργαστεί με άλλο κομματικό σχηματισμό, για να βγάλει κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ