Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ισχυρός σεισμός 7,6 βαθμών σημειώθηκε στα ανοικτά των Φιλιππίνων χθες προκαλώντας ήπιο τσουνάμι, ύψους 16 εκατοστών. Η προειδοποίηση για τσουνάμι, που είχε εκδοθεί για μεγάλο μέρος της ανατολικής Ασίας, ήρθη. Από το σεισμό ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και αναφέρθηκαν ζημιές σε δρόμους και γέφυρες των Φιλιππινών.

ΤΟΚΙΟ.-- Δικαστήριο του Τόκιο απέρριψε χτες την προσφυγή της Apple (Απλ) εναντίον της Samsung (Σάμσουνγκ), την οποία κατηγορούσε ότι παραβίασε τις ευρεσιτεχνίες της, καθώς αποφάνθηκε πως οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στα κινητά τηλέφωνα Galaxy και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές - ταμπλέτες του νοτιοκορεατικού ομίλου δεν παραβιάζουν τις ευρεσιτεχνίες των δημοφιλών iPhone και iPad του αμερικανικού ανταγωνιστή του.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν χτες από τη Λωρίδα της Γάζας έπληξαν την ισραηλινή πόλη Σντερότ με τη μία να πέφτει σε σπίτι και να προκαλεί ζημιές αλλά όχι θύματα. Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών τις πρώτες ώρες, ενώ η ισλαμιστική «Χαμάς» που ελέγχει τη Γάζα έχει ζητήσει να μην εκτοξεύονται ρουκέτες όσο ισχύει η άτυπη εκεχειρία με τον ισραηλινό στρατό.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Την παράταση για έναν ακόμη χρόνο της παρουσίας των στρατιωτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επικαλούμενο την τεταμένη και έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Οι δυνάμεις αυτές είχαν αναπτυχθεί μετά το τέλος του πολέμου που πυροδότησε η ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο το 2006.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Πυρκαγιά σε μήκος 12 χιλιομέτρων προκάλεσε χτες την προληπτική απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων της τουριστικής περιοχής Μαρμπέγια, στη νότια Ισπανία. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Πέμπτης και επεκτάθηκε στις κωμοπόλεις Μίχας, Μαρμπέγια, Αλχαουρίν ντε λα Τόρε, Οχεν και Κόιν.

ΣΑΓΚΑΗ.-- Στους 37 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη που σημειώθηκε την Πέμπτη σε ανθρακωρυχείο κοντά στην πόλη Πανζιχούα στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας, ενώ 10 ανθρακωρύχοι εξακολουθούν να αγνοούνται στις στοές του ορυχείου. Η αστυνομία συνέλαβε τους τρεις ιδιοκτήτες και πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με το πρακτορείο «Xinhua».

ΤΑΜΠΑ.-- Το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές της 6ηςΝοέμβρη έλαβε και επισήμως ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος κατά την ομιλία αποδοχής του χρίσματος και απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πολίτες δεσμεύθηκε να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία στην ανάκαμψη και να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Το ομοσπονδιακό εκλογικό δικαστήριο του Μεξικού απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή για ακύρωση της εκλογής στην Προεδρία, την 1η Ιούλη, του Ενρίκε Πένια Νιέτο, του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος. Την προσφυγή είχε κάνει ο Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, αλλά οι επτά δικαστές του δικαστηρίου έκριναν πως δεν αποδείχθηκε καμιά από τις κατηγορίες του για εξαγορά ψήφων ή παράνομες χρηματοδοτήσεις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το αμερικανικό Πεντάγωνο απείλησε να αναλάβει κάθε νομική δράση κατά του συγγραφέα και πρώην μέλους των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τζεχ Τζόνσον, για το υπό έκδοση βιβλίο σχετικά με την επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκε ο αρχηγός της «Αλ Κάιντα», Οσάμα Μπιν Λάντεν, βιβλίο που ανατρέπει την επίσημη εκδοχή της επιχείρησης δολοφονίας εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΛΟΥΑΝΤΑ.-- Στις κάλπες κλήθηκαν χτες περίπου 9.700.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν τη νέα 220μελή Βουλή και Πρόεδρο της πετρελαιοπαραγωγού Αγκόλας για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία 20ετία. Πιθανός νικητής των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών θεωρείται το «Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Αγκόλας» (MPLA) και ο ηγέτης του (και επί 33 χρόνια Πρόεδρος) Ζοζέ Εδουάρδο Ντος Σάντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ