Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Σε 35 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Λωρίδας της Γάζας δύο Παλαιστίνιοι, μέλη ισλαμιστικής οργάνωσης, ως ένοχοι για τη δολοφονία του Ιταλού ακτιβιστή Αριγκόνι, πέρυσι. Οι αρχές της «Χαμάς» ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της οικογένειας Αριγκόνι να μην εφαρμοστεί η θανατική ποινή. Αλλοι δύο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, οι οποίοι, όμως, δεν ήταν αυτοί που απήγαγαν και εκτέλεσαν τον Ιταλό, καταδικάστηκαν σε 10 και 1 χρόνο κάθειρξης αντίστοιχα.

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Η νιγηριανή αστυνομία ανακοίνωσε χτες πως σκοτώθηκε σε επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στην πόλη Κάνο ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Αμπού Κάκα. Στη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Απολύσεις τουλάχιστον 900 εργαζομένων σε ορυχεία άνθρακα στη Νέα Νότια Ουαλία και στο Κουίνσλαντ ανήγγειλαν χτες οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης κάρβουνου στην Αυστραλία, η ΒΗΡ και η αγγλοελβετική «Xstrata». Οι διοικήσεις των εταιρειών επικαλέστηκαν την υψηλή φορολογία, την άνοδο της αξίας του αυστραλιανού δολαρίου, την πτώση της τιμής του κάρβουνου στη διεθνή αγορά και τη μείωση των εξαγωγών στην Κίνα λόγω της γενικότερης διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης.

ΤΟΚΙΟ.-- Τουλάχιστον ένας 83χρονος σκοτώθηκε και άλλος ένας 29χρονος αγνοείται στη νότια Ιαπωνία μετά το πέρασμα του ισχυρού τυφώνα «Σάνμπα», ανοιχτά των ακτών της Οκινάουα. Ο τυφώνας έπληξε κυρίως περιοχές της νότιας Ιαπωνίας με ταχύτητα ανέμων 162 χιλιομέτρων ανά ώρα.

BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Kαμία ενοχή δεν αισθάνεται για την ντε φάκτο απώλεια των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό δήλωσε χτες μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισαάρι, που θεωρείται από τους «αρχιτέκτονες» απόσχισης της επαρχίας από τη Σερβική Δημοκρατία. Ο Αχτισαάρι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας οδήγησε τη δεύτερη στο να μπλοκάρει την όλη διαδικασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι αυτή η κίνηση δε σχετιζόταν με το Κοσσυφοπέδιο αλλά με τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ